Bistånd ska inte gå till att stoppa flyktingar

Replik från Alice Bah Kuhnke om EU:s migrationspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tomas Tobé är svaret skyldig: Hur ska krigsdrabbade länder varifrån många flyr lyckas bygga stabilitet utan bistånd? Replik från Alice Bah Kuhnke.
Tomas Tobé är svaret skyldig: Hur ska krigsdrabbade länder varifrån många flyr lyckas bygga stabilitet utan bistånd? Replik från Alice Bah Kuhnke.

REPLIK. I dag är fler människor på flykt än någonsin. I klimatförändringarnas spår väntas siffran stiga ytterligare.

En ny rapport från Världsbanken visar att 200 miljoner människor beräknas tvingas fly undan översvämningar och torka de kommande trettio åren.

En bråkdel av dessa människor väntas söka sig till Europa, men de förhållandevis få som lyckas göra det ska mötas av medmänsklighet och rättssäkerhet. Allt annat är ovärdigt.

Dagens asyl- och migrationssystem är ohållbart, om det är Tomas Tobé och jag eniga. Men där slutar vår samsyn.

Människor dör på Medelhavet, trycks tillbaka av väpnade styrkor eller lever i omänskliga förhållanden i överfulla flyktingläger.

Detta till trots vill Tobé bygga högre murar från EU:s medlemsländer. Men murar stoppar inte människor från att fly, det gör bara den farligaste vägen till den enda möjliga. En migrationspolitik utan människor på flykt i fokus är dömd att misslyckas.

Därför är det uppenbart att EU:s asylsystem behöver utvecklas. Helt utan lagliga vägar till EU tvingas ekonomiska migranter ta sig till Europa på samma livsfarliga sätt som människor som flyr undan krig och förföljelse.

Humanitärt bistånd, fungerande arbetskraftsinvandring och ett gemensamt ansvarstagande i EU är avgörande. Men Tomas Tobés förslag är att göra situationen ännu värre för människor på flykt, genom att stoppa bistånd till deras hemländer.

Tomas Tobé är svaret skyldig: Hur ska krigsdrabbade länder varifrån många flyr lyckas bygga stabilitet utan bistånd?

EU är världens största biståndsgivare. 50 miljarder euro går varje år till att minska fattigdomen och främja den globala utvecklingen. Det är något vi borde vara stolta över och värna.

Att Moderaterna vill använda biståndet för att stoppa migranter är skrämmande. Det drabbar bara de svagaste i världen och går dessutom mot grundprinciperna för ett europeiskt utvecklingssamarbete.

Organisationer som CONCORD, Olof Palmecentret och Diakonia har alla reagerat kraftfullt på Tomas Tobé:s vision.

Bistånd ska motverka grundorsakerna till att människor tvingas fly, inte stoppa dem i dess strävan efter ett drägligare liv.


Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE