Debatt

SD vågar inte debattera sin löntagarfientlighet

Slutreplik från Hultqvist och Baudin om Sverigedemokraternas politik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD spela under täcket med arbetsgivar- och högerintressen. Och partiet vågar inte debattera sin egen löntagarfientlighet. Slutreplik från Peter Hultqvist och Tobias Baudin.
SD spela under täcket med arbetsgivar- och högerintressen. Och partiet vågar inte debattera sin egen löntagarfientlighet. Slutreplik från Peter Hultqvist och Tobias Baudin.

DEBATT

SLUTREPLIK. Tomma tunnor skramlar mest.

Så kan Magnus Perssons svar på vår debattartikel i Aftonbladet den 25 maj karaktäriseras.

Förhållanden som att SD säger nej till full offentlighet kring privata friskoleföretags räkenskaper, inte vill utöka skyddsombuds befogenheter, inte vill avveckla visstidsanställningar och hyvling av arbetstiden, säger nej till löner i nivå med kollektivavtal vid offentlig upphandling och inte vill ge löntagare avdragsrätt för fackavgiften berörs överhuvudtaget inte.

Jimmie Åkessons parti, Sverigedemokraterna, vågar med andra ord inte debattera sin egen konkreta löntagarfientlighet.

Inte heller vill man kännas vid sin totala helomvändning när det gäller synen på vinster i välfärden. Där har man gått från att vara emot till att vara för.

Man vek sig fullständigt för näringslivets lobbyister.

De fick god valuta för sina middagsbjudningar och SD fick inträdesbiljetten till samarbetet med Moderaterna och Kristdemokraterna. Så ser den bistra verklighet ut som Magnus Persson inte orkar debattera. Ni sålde er.

Lite kraft lägger han ändå ned på SD:s beställningsjobb från näringslivet, nämligen avskaffandet av 80 000 fackliga skyddsombud.

Här finns idag en unik kompetens uppbyggd och som fungerar utifrån en partsmodell. Det stämmer väl överens med så som den svenska modellen fungerar. SD vill istället att arbetsmiljöarbetet ska skötas av statliga tjänstemän utan förankring på arbetsplatsen. Anställda ska förnekas rätten att välja sina egna skyddsombud.

Systemet med fackliga skyddsombud är djupt rotat i svenskt arbetsliv och bygger på erkänd kompetens. Utan detta engagemang hade svenskt arbetsliv sett annorlunda ut, till det sämre.

Den förändring SD vill driva är mycket omfattande och kommer att leda till ett svagare arbetsmiljöarbete. SD lånar sig på ännu en punkt till arbetsgivarintresset.

SD är ett löntagarfientligt och anti-fackligt parti. Allt handlar om att spela under täcket med arbetsgivar- och högerintressen. Dubbelspelet ska avslöjas!


Peter Hultqvist, försvarsminister och socialdemokrat
Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kommunal

LÄS VIDARE

DEBATT SD sa ja till vinstjakten – och svek arbetarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommunal

Tobias Baudin

Sverigedemokraterna

Peter Hultqvist