Arbetskraft finns här men ni vill inte betala

Slutreplik från GS-facket och Kommunal om arbetskraftsinvandring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att plantera och skörda inom jord- och skogsbruk är arbetsuppgifter som bolagen löst med inhemsk personal sedan flera generationer tillbaka. Nu vill företagen ha arbetskraft som är beredd att jobba för ännu lägre löner. Slutreplik från Per-Olof Sjöö och Tobias Baudin.
Att plantera och skörda inom jord- och skogsbruk är arbetsuppgifter som bolagen löst med inhemsk personal sedan flera generationer tillbaka. Nu vill företagen ha arbetskraft som är beredd att jobba för ännu lägre löner. Slutreplik från Per-Olof Sjöö och Tobias Baudin.

SLUTREPLIK. GS och Kommunal skriver om att många arbetssökanden i Sverige inte erbjuds jobb i de gröna näringarna. Gröna arbetsgivare svarar att det handlar om att företagen behöver arbetskraft som klarar av jobben.

Gröna Arbetsgivares svar väcker många frågor.

I sin replik skriver de att företagen behöver arbetskraft som ”är intresserade, har rätt förutsättningar och vill göra jobbet, där jobbet finns”. Vidare menar de att påståendet från GS och Kommunal att det skulle handla om lönedumpning är ett ”tröttsamt påstående”.

Gröna arbetsgivare vill alltså göra gällande att detta är jobb som den inhemska arbetskraften saknar ”rätt förutsättningar” för att klara. Det vore då önskvärt om Gröna arbetsgivare ville förtydliga på vilket sätt förutsättningarna förändrats genom åren?

Historiskt har det inte varit ett problem för företagen att lösa arbetskraftsbehovet. Det här är inga nya arbetstillfällen som kräver ny kompetens. Att plantera och skörda inom jord- och skogsbruk är arbetsuppgifter som bolagen löst med inhemsk personal sedan flera generationer tillbaka.

Det verkar inte heller bara vara den svenska arbetskraften som saknar förutsättningar att utföra jobb i de gröna näringarna. EU:s inre arbetsmarknad erbjuder över 200 miljoner arbetstagare. Om man då ändå måste ta in arbetskraft utifrån EU måste man fundera på om det är arbetserbjudandet eller arbetskraften som är problemet.

Vi är övertygade om att det har att göra med att arbetsvillkoren inom jord- och skogsbruket blir allt sämre, vilket i sin tur förutsätter arbetskraft som är beredd att jobba för ännu lägre löner. Ni får kalla det för ett tröttsamt påstående om ni vill, men det handlar om ren och skär lönedumpning.

Detta är också något som bekräftas av många av Gröna arbetsgivares egna medlemmar. Sen Dagens Nyheters granskning av arbetskraftsexploatering i skogsbruket har flera skogsvårdsentreprenörer hört av sig till GS-facket med vittnesmål om prispress och oseriös konkurrens.

De vill dock inte prata om detta offentligt då de är rädda för att inte längre erbjudas uppdrag av de stora skogsbolagen, som också är medlemmar i samma arbetsgivarorganisation.

Det finns inget som hindrar Lena-Liisa Tengblad och Örjan Lenárd från att bejaka sina medlemmars intressen, såväl entreprenörer som skogsbolag. Det är däremot något de själva måste jobba för.   


Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS-facket
Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE