Debatt

Vi är redo att titta på de åtgärder som krävs

Replik från Lena Hallengren om vaccineringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Får regeringen andra signaler från SKR eller berörda myndigheter är vi självklart redo att titta på nya åtgärder kring vaccineringen. Replik från Lena Hallengren.
Får regeringen andra signaler från SKR eller berörda myndigheter är vi självklart redo att titta på nya åtgärder kring vaccineringen. Replik från Lena Hallengren.

DEBATT

REPLIK. Den 27 december gick startskottet för Sveriges största vaccinationskampanj någonsin. I flera regioner har man eller kommer man snart att ha vaccinerat mot Covid-19 på alla äldreboenden. Nu inleds på flera håll vaccination i hemtjänsten och i sjukvården.

Förberedelserna har pågått länge. Redan under våren 2020 presenterade regeringen en vaccinstrategi för Sverige. Under hösten har regeringen säkrat så mycket vaccin att det räcker till mer än hela befolkningen. EU-samarbetet och regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström har varit centrala för detta.

I december ingick regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) en överenskommelse som innebär att staten betalar för vaccin och vaccinationer och att regionerna utför vaccinationerna. Vårt gemensamma mål är att alla vuxna ska ha erbjudits att bli vaccinerade under första halvåret i år, under förutsättning att leveranserna kommer från vaccintillverkarna som planerat.

Jag välkomnar att Anders W Jonsson så tydligt sluter upp bakom den nationella linjen om att det vaccin som levereras till vårt land ska användas – utan onödiga dröjsmål. Sveriges kommuner och regioner har också kvitterat på det.

Jag är övertygad om att alla 21 regioner, inklusive de 19 regioner som Centerpartiet är med och styr, arbetar hårt för att rapportera in uppgifter om antalet utförda vaccinationer. Så fort det sker regelbundet, står Folkhälsomyndigheten redo att presentera mer utförlig statistik.

Alla legitimerade sjuksköterskor får utföra vaccinationer. År 2018 fanns det över 110 000 verksamma legitimerade sjuksköterskor inom hälso- och sjukvården i Sverige. Dessutom finns det pensionerade sjuksköterskor och sjuksköterskor som arbetar i andra branscher.

Regionerna har full frihet att anlita dessa, vilket flera regioner redan är i färd med.

Socialstyrelsen har beslutat om nya regler som dessutom ger fler specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor som bedöms ha likvärdig kompetens rätt att ordinera vaccin. Socialstyrelsen bedömer att detta möter behovet av sjuksköterskor som kan ordinera vaccin, och SKR framför att regionerna har god kompetens och kapacitet att genomföra vaccinationer.

Får regeringen andra signaler från SKR eller berörda myndigheter är regeringen självklart redo att titta på nya åtgärder.

Jag vill uttrycka mitt varma tack till alla som på olika sätt deltar i vaccinationsarbetet. Vaccinationer räddar liv och hälsa och bidrar till att lätta på trycket på vården.


Lena Hallengren, socialminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Visa ledarskap och ta tag i vaccineringen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Vaccin

Coronaviruset

Covid-19

Sjukvård

Lena Hallengren

Anders W Jonsson