Debatt

Det funkar i Danmark och skulle fungera här

Replik från Moderaterna om kampen mot gängvåldet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fler poliser, kraftigt skärpta straff, visitationszoner, kriminalisera deltagande i gängen, förstärkt övervakning av gängledarena och skärpta regler för utvisning av utländska medborgare. Det är politik som har har fungerat i Danmark och skulle fungera även här, skriver Johan Forssell.
Fler poliser, kraftigt skärpta straff, visitationszoner, kriminalisera deltagande i gängen, förstärkt övervakning av gängledarena och skärpta regler för utvisning av utländska medborgare. Det är politik som har har fungerat i Danmark och skulle fungera även här, skriver Johan Forssell.

DEBATT

REPLIK. Skjutningar, sprängningar och kriminella klaner. Gängkriminella som upprättar vägspärrar och håller hela bostadsområden under uppsikt. Så ser Sverige ut 2020.

Det har inte saknats löften från regeringen om att ta tag i problemen. I varenda regeringsförklaring sedan 2014 har Stefan Löfven äntrat talarstolen och utlovat krafttag mot brottsligheten. Mikael Damberg och Morgan Johansson har gjort detsamma.

Men trots att löftena har avlöst varandra, har resultateten uteblivit. När vi nu är inne på Socialdemokraternas sjunde år i regeringsställning, är trygghetskrisen värre än någonsin tidigare. Många människor upplever en väldigt stor otrygghet i vardagen och tvingas anpassa sina liv därefter.

I det läget väljer socialdemokraten Fredrik Lundh-Sammeli att skriva en debattartikel och beklaga sig över Moderaterna. Det står honom naturligtvis helt fritt att göra det. Men det säger också en hel del om tillståndet i Socialdemokraterna.

Man har svikit löftena till väljarna så många gånger att det enda som återstår är att försöka skylla ansvaret på de partier som inte sitter i regeringen. Socialdemokraterna har under lång tid saknat krisinsikt, när partiet nu inte längre kan förneka problemen så väljer man att lägga skulden på andra, i stället för att ta ansvar och visa ledarskap.

Vi moderater är övertygade om att det går att vända utvecklingen och göra Sverige tryggt. Vi har lagt fram ett stort antal mönsterbrytande förslag på riksdagens bord.

Fler poliser, kraftigt skärpta straff, visitationszoner, kriminalisera deltagande i gängen, förstärkt övervakning av gängledarena och skärpta regler för utvisning av utländska medborgare som begår brott i Sverige.

Det är politik som har har fungerat i Danmark och skulle fungera även här.

Det går att sätta hårt mot hårt mot de kriminella och återta det offentliga rummet från gängen. Men då behöver landet en regering som tar kontroll över samhällsutvecklingen i stället för att bara följa den och sedan kalla sig själva ”naiva”.

Under en trygghetskris behövs politiker som vågar visa ledarskap. Hur många fler skjutningar och sprängningar ska behöva inträffa innan S och MP slutar skylla från sig och gör vad som krävs för att få stopp på de kriminella gängen?


Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kampen mot gängvåldet

LÄS VIDARE

DEBATT M:s populism försvårar kampen mot gängen

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen mot gängvåldet

Kriminalpolitik

Johan Forssell

Moderaterna

Socialdemokraterna

Våldsbrott

Morgan Johansson