Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

M vill skambelägga ekonomiskt bistånd

Replik från Fi om att kräva en motprestation av de som behöver stöd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-10

Personer som får ekonomiskt bistånd är inte automatiskt  lata och ska inte behöva känna skam för att de får hjälp. Det är redan stigmatiserande – och M gör det än värre med sin retorik, skriver Farida al-Abani och Joakim Månsson Bengtsson.

REPLIK. Företrädare för Moderaterna skriver i Aftonbladet att kommuner bör kräva att personer som får ekonomiskt bistånd (i deras artikel kallade för bidragstagare) ska tvingas till samhällsnyttiga insatser för att få det bistånd de är i behov av och har rätt till.

Men tvång ligger inte i linje med ett feministiskt perspektiv som sätter rättigheter först.

Utöver de moderata förändringsförslagen som kommunerna uppmanas att vidta, och som vi i Feministiskt initiativ vänder oss emot, är det beklämmande att läsa undertonen i debattartikeln.

Vi menar att personer som får ekonomiskt bistånd inte automatiskt är lata, inte gör fel och inte ska skuldbeläggas och behöva känna skam för att de får ekonomiskt bistånd. Det är redan stigmatiserande att få detta stöd. Moderaterna gör det än värre med sin retorik.

Vi ser också en mycket allvarlig trend i Sverige vad gäller kommunernas socialtjänst, nämligen den att det läggs besparingskrav på socialnämnderna. Det gör att personer som är i behov av ekonomiskt bistånd riskerar att bli felaktigt bedömda.

Tuffa besparingskrav sätter hög press på socialtjänstearbetare som ska försöka göra sitt jobb utifrån lagen, men med axlar tunga av budgetpress.

Att det framförallt är konservativa och liberala partier som står för nedskärningspolitiken är vida känt. Vi anser det anmärkningsvärt att det ofta är just i borgerligt ledda kommuner som nedskärningar sker i det civilsamhälle som Svantesson (M) med flera vill tvinga personer med ekonomiskt bidrag att arbeta i.

Vi tror inte på tvingande motprestation för att få sina rättigheter tillgodosedda. Vi har dock ingenting emot att det erbjuds andra insatser än de kompetensutvecklande som sker i dagsläget.

Det tror vi kan vara bra – men det ska inte ske med tvång.

Feministiskt initiativs politik utgår ifrån att rättigheter ska tillgodoses och vi vill att riksnormen för ekonomiskt bistånd höjs. Alla ska ha råd med de grundläggande behoven. Dessutom vill vi se till att budgetpress och nedskärningar inte får råda i en lagstadgad och rättighetsbaserad verksamhet som socialtjänsten. Ingen ska bli felaktigt bedömd och därmed försättas i en extra utsatt situation.
Ekonomiskt bistånd är en rättighet, inte en belastning.


Farida al-Abani, partiledare, Feministiskt initiativ
Joakim Månsson Bengtsson, socialpolitisk talesperson, Feministiskt initiativ


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.