Debatt

Vi ger inte flyktingar förtur i bostadskön

Replik från kommunalrådet i Solna om social dumpning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I Stockholmsregionen har vi en lång bostadskö, i Solna är den över tio år. Tycker verkligen Socialdemokraterna att vi ska ge de som kommer till Solna som flyktingar förtur i bostadskön? Replik från Solnas kommunalråd Lars Rådén.
I Stockholmsregionen har vi en lång bostadskö, i Solna är den över tio år. Tycker verkligen Socialdemokraterna att vi ska ge de som kommer till Solna som flyktingar förtur i bostadskön? Replik från Solnas kommunalråd Lars Rådén.

DEBATT

REPLIK. Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Johan Löfstrand anklagar en rad kommuner i Stockholms län för social dumpning.

Han saknar kunskap om det bakomliggande problemet vi tacklas med kring flyktingfrågan i Stockholmsregionen. Detta handlar uteslutande om flyktingar som beviljats asyl i Sverige och som inte hittat en permanent bostadslösning.

Bakgrunden till diskussionen är att staten sedan 2016 infört en anvisningslag för flyktingar. De fördelas till alla kommuner i Sverige. När lagen presenterades var också tillfälliga bostäder en del i hur man skulle lösa detta i storstadsregionerna där det råder bostadsbrist.

I Stockholmsregionen har vi en lång bostadskö, i Solna är den över tio år. Tycker verkligen Socialdemokraterna att vi ska ge de som kommer till Solna som flyktingar förtur i bostadskön?

Vi gör mycket för att hjälpa de flyktingar som kommer till Solna att få en så bra start som möjligt i sitt nya land. Vi ger dem språkutbildning, yrkesutbildning, introduktion och samhällsorientering. Utöver det har vi hjälpt staten med att få flyktingar i arbete. Av de som vi fått sätta i arbete har vi nått framgång med 83 procent.

Solna gör vad vi kan men vi har inte infört en gräddfil i bostadskön.

Det Socialdemokraterna tyvärr missar i debatten är frågan om vem som bär ansvar för att nyanlända ska komma i arbete. Sedan 2010 har man genom etableringslagen fråntagit kommunerna ansvaret för att hjälpa flyktingar in på arbetsmarknaden.

När staten misslyckas med sitt uppdrag försöker nu Socialdemokraterna skylla sitt misslyckande på oss kommuner. De kostnader som uppstår för flyktingmottagandet i kommunerna ska staten stå för.

Om Johan Löfstrand menar allvar i sin problembeskrivning är det hans egen regering han ska rikta sig mot. Det är de som behöver ta sitt ansvar nu och inte låta kommunerna bära kostnaderna för Socialdemokraternas integrationsmisslyckande.


Lars Rådén, kommunalråd, Solna stad (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Moderaterna

LÄS VIDARE

DEBATT Rika kommuner sviker och dumpar människor

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Solna

Socialdemokraterna

Johan Löfstrand

Stockholms län

Bostadspolitik

Integrationspolitik