Liberaler kan inte vara för stängda gränser

Luf: Befängt av Sabuni att göra migration till stridsfråga

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu senast gjorde Liberalerna mycket beklagligt migrationsfrågan till en stridsfråga genom att hota att lämna Januariavtalet. Det är befängt. Vi liberaler kan inte vara partiet för stängda gränser, skriver Max Hjelm och Elin Hjelmestam från Luf.
Foto: TT
Nu senast gjorde Liberalerna mycket beklagligt migrationsfrågan till en stridsfråga genom att hota att lämna Januariavtalet. Det är befängt. Vi liberaler kan inte vara partiet för stängda gränser, skriver Max Hjelm och Elin Hjelmestam från Luf.

DEBATT. Många svenskar hade innan coronapandemin aldrig tidigare upplevt en större samhällskris. Vi har haft fred sedan 1814, ingen ekonomisk kris i den storleksordning andra västländer haft och ett fungerande samhälle.

Man kan inte nog beklaga de mänskliga förlusterna och det lidande coronapandemin orsakat. Samtidigt är det så att ytterligare ett problem inte tar bort de redan existerande.

Vi har slutat prata om flyktingkrisen, men det är fortfarande 80 miljoner människor på flykt, och för dem är det inte mindre kris i dag än 2015. I Sverige gör vi så gott som ingenting för att underlätta deras situation.

Mellan 2014 och 2020 dog i snitt 3 024 migranter varje år när de försökte ta sig över Medelhavet. De som kom i land blev beskjutna med plastkulor i Grekland, tillbakaskjutsade från Italien och allmänt inhumant omhändertagna överallt dit de kom.

Förra året dog 3 721 personer i covid-19 i Stockholmsregionen. Det dödstalet har vi bestämt att det är värt att ställa om samhället för, hur kan då inte döden på Medelhavet vara det? 

Fler och fler partier verkar ha glömt att migrationspolitiken handlar om människoliv. Nu senast gjorde Liberalerna mycket beklagligt migrationsfrågan till en stridsfråga genom att hota att lämna Januariavtalet. Det är befängt. Vi liberaler kan inte vara partiet för stängda gränser eller glömma ett problem för att ett nytt uppstår.

Situationen i världen, en procent av världens befolkning på flykt, är en människoskapad pandemi. Av diktatorer och krigsherrar, terrororganisationer och klimatförändringar. Också av stängda gränser och påhittade regler för att få befinna sig i ett land, trots att hela jorden från början var allas.

Det är svårt att göra något åt despoter i landet människor flyr från. Det är betydligt enklare att göra Sverige till ett land man kan fly till.

När små barn ställs framför något de inte gillar eller känner obehag inför så sätter de sina händer framför ögonen. Problemet försvinner inte, men det får dem att känna sig lite bättre i stunden. Varför accepterar vi att vårt samhälle agerar likadant som en femåring? Människor tvingas ännu på flykt.

Det finns dock lösningar som skulle underlätta situationen för de som tvingas lämna sitt hemland.

Det är dags att ta bort transportöransvaret som har gjort det omöjligt för flyktingar att flyga till Europa för att söka och få sin asylansökan prövad. Ta hit fler kvotflyktingar. Erbjud asylvisum så att det går att ta sig till EU utan pass för papperslösa flyktingar. 

Vägra acceptera lidande och död i onödan, öppna gränserna.


Max Hjelm, migrationspolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet
Elin Hjelmestam, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Storstockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE