Nej, S talar inte dubbelt om sjukförsäkringen

Slutreplik från Socialdemokraterna om reglerna för sjukskrivna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är uppenbart att det krävs lagändringar för att åstadkomma en trygg sjukförsäkring man kan lita på. Men det kräver också en realistisk finansiering. Vi hoppas på en bred uppslutning för det i riksdagen. Slutreplik från Annelie Karlsson och Rikard Larsson.
Det är uppenbart att det krävs lagändringar för att åstadkomma en trygg sjukförsäkring man kan lita på. Men det kräver också en realistisk finansiering. Vi hoppas på en bred uppslutning för det i riksdagen. Slutreplik från Annelie Karlsson och Rikard Larsson.

SLUTREPLIK. SD menar i en replik att vi talar med dubbla tungor gällande sjukförsäkringen.

Inget kunde vara mer fel. Vi socialdemokrater var de som tog strid för att införa en allmän sjukförsäkring långt före SD ens fanns. Det gör vi fortfarande och det kommer vi alltid göra.

En trygg sjukförsäkring är grunden i den svenska välfärdsmodellen och central för en fungerande arbetsmarknad. Ingen blir friskare av att bli fattig.

Det är därför den S-ledda regeringen avskaffade den förra M-ledda regeringens stupstock när vi tillträdde 2014.

Det står i kontrast till hur SD agerat under den förra och nuvarande mandatperioden när de röstat på att genomföra Moderaternas budget 2014 och 2018 som innebar besparingar på sjukförsäkringen. 

När SD:s statsministerkandidat Ulf Kristersson var socialförsäkringsminister såg vi hur sjukförsäkringen stramades åt kraftigt. 

Vi socialdemokrater har påbörjat resan mot en tryggare sjukförsäkring. Och flera stora kliv har tagits senaste åren.

Vi har bland annat ändrat regelverket vid bedömningen dag 180, infört en karensersättning och säkerställt att ingen ska förlora sin sjukpenning vid inställd vård eller rehabilitering på grund av corona.

Det har funnits brister i handläggningen på Försäkringskassan, därför har vi bland annat tillsatt en ny styrelse och gett Statskontoret i uppdrag att granska Försäkringskassans arbete med sjukförsäkringen.

Regeringen har även ändrat Försäkringskassans regleringsbrev för att förtydliga att sjukpenningtalet inte ska minska genom utförsäkringar.

Men vi socialdemokrater vill mer. För det är uppenbart att det krävs lagändringar för att åstadkomma en trygg sjukförsäkring man kan lita på.

Regeringen har därför påbörjat ett arbete för att ändra begreppet “normalt förekommande arbete” för att få slut på Försäkringskassans hänvisningar till fiktiva jobb och vi driver även på för att prövningen efter 365 dagar också ska slopas.

Men det kräver också en realistisk finansiering. Vi hoppas på en bred uppslutning för det i riksdagen.


Annelie Karlsson, gruppledare i riksdagen (S)
Rikard Larsson, vice ordförande Socialförsäkringsutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE