MP, sluta fokusera på välbeställda Svenssons

Grön ungdom: Det finns en plats att fylla när regeringen pissar på vår generation

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

MP behöver kaxa till sig igen. Vår energi ska inte läggas på att bemöta de blåbrunas medvetna lögner, utan på att bekämpa den regering som pissar på min generation genom att aktivt öka Sveriges utsläpp, skriver Rebecka Forsberg.
MP behöver kaxa till sig igen. Vår energi ska inte läggas på att bemöta de blåbrunas medvetna lögner, utan på att bekämpa den regering som pissar på min generation genom att aktivt öka Sveriges utsläpp, skriver Rebecka Forsberg.

DEBATT. Miljöpartiet måste sluta fokusera på att nå ut till den välbeställda medelklassens medelålders-Svenssons.

Det måste beredas större plats för studenter och unga, arbetare och arbetslösa, förortsungar och glesbygdsbor i det gröna samhällsbygget.

Miljöpartiet trotsade allas förväntningar i valet genom att landa på 5,1 procent. Samtidigt finns det all anledning till självrannsakan. Stöd- och taktikrösterna var många och partiet ligger historiskt lågt bland unga väljare.

Som svar på det sviktande väljarstödet höjs röster om att Miljöpartiet borde bli ett enfrågeparti ”igen”. Det finns flera skäl till att jag är fast övertygad om att det är fel väg att gå.

För det första har Miljöpartiet de gröna aldrig varit ett enfrågeparti. Partiets rötter och nutida medlemsbas består av människor från både miljö- och människorättsrörelser.

För det andra är valanalyserna tydliga: På valdagen är det annat än miljön som väger tyngst. Så även bland de unga väljare som alla andra dagar rankar miljön som den viktigaste frågan. 

Jag tror på ett Miljöparti som står upp för både miljö och rättvisa. Med det sagt var 2022 års valkampanj ett misslyckande.

I stället för att välja ut en eller två frågor vid sidan av klimat och miljö gick man till val på exakt allt samtidigt, och på valaffischerna återvanns gamla sosseslogans.

Partiets problem är dock inte breddningen i sig, utan oförmågan att prioritera och presentera en trovärdig, visionär och självständigt grön berättelse om Sverigebygget. 

Samtidigt behöver partiets klimat- och miljökommunikation ett omtag.

Vi måste en gång för alla komma bort från moralismen och fokuset på den enskilda individen.

Lösningen är att gå till frontalangrepp mot de stora smutsiga utsläpparna, med fokus på systemkritik och klimaträttvisa.

Miljöpartiet behöver kaxa till sig igen. Vår energi ska inte läggas på att bemöta de blåbrunas medvetna lögner, utan på att bekämpa den regering som pissar på min generation genom att aktivt öka Sveriges utsläpp.

En förutsättning är att vi tar ett slutgiltigt beslut om hur vi egentligen ser på de befintliga kärnkraftsreaktorerna, för att inte låta ännu en valrörelse kidnappas av kärnkraftskäbblet.

Slutligen kommer vi till de unga väljarna. Generation Z må vara en ovanligt konservativ generation, men trender och åsikter kan vända snabbt.

För att det ska ske krävs dock någon form av ansträngning från Miljöpartiets sida. Det fungerar inte att hålla tummarna för att unga ska vara en progressiv kraft bara för att de är unga – varje generation behöver vinnas för sig.

Vill man nå resultat räcker det inte att ha forskningen på sin sida, eller ens riksdagens överlägset bästa miljöpolitik. Inget av det hjälper nämligen när man inte når fram.

Det är dags att steppa upp rejält i sociala medier, att partiet börjar prioritera unga vuxna i kommunikationen och att vi inte går en mandatperiod till utan en enda ordinarie riksdagsledamot under 30.

Därtill är det avgörande att Miljöpartiet ser till att Grön ungdom har de ekonomiska resurser som krävs för att kunna växa i hela landet. 

Vi har en blåbrun regering som för en historiskt rasistisk, nationalistisk och i praktiken klimatförnekande politik. Samtidigt lägger S och V det progressiva åt sidan i tron om att det ska vinna tillbaka väljare.

Det finns med andra ord ett enormt hålrum i svensk politik, som Miljöpartiet kan och bör fylla.

Klimaträttvisa och kampen för samhällets mest utsatta sitter i vårt DNA. Men om vi ska stå längst fram i motståndsrörelsen, måste den gröna rörelsen få rymma fler än välbeställda medelålders-Svenssons.

För visst ska väl alla med när Sverige ställer om? 


Rebecka Forsberg, språkrör Grön Ungdom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE