Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Nej, vi ska inte jaga vildsvin med drönare

Jägareförbundet: Regeringens förslag är ett etiskt övertramp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-09-12

Regeringens förslag att tillåta drönare vid skyddsjakt på vildsvin är ett övertramp på allt vad en sund jaktetik är – och hur jakt ska utföras, skriver Peter Eriksson, Svenska jägareförbundet.

DEBATT. Regeringen lade den 11 juni fram en promemoria med förslag för att tillåta drönare vid skyddsjakt på åkrar och odlingar och ge ytterligare möjligheter till att skyddsjaga vildsvin.

Förslaget – som är ett önskemål av LRF – är ute på remiss, men förtjänar kritik redan nu.

 

Det är ingen nyhet att vildsvin ibland orsakar skador.

Problemet att komma till rätta med skador på trädgårdar och andra publika gröna ytor är extra svårt eftersom jakt efter vildsvin i samhällsnära områden är komplicerat. Främst för att sådan jakt innehåller många svåra avvägningar kring säkerhet, samt att allmänheten vill ha obegränsad tillgång till samhällsnära natur och att det krävs tillstånd för att avlossa skott i stadsplanerat område.

 

De nu föreslagna lagändringarna löser inte heller de problem som bönderna kan få när vildsvin bökar upp deras åkrar. Detta hänger samman med att alla vildsvin under ett år redan i dag lovliga året om, dygnet runt. Vuxna vildsvin är bara fredade under februari och mars. Annars är de också lovliga.

Att öppna för skyddsjakt på vuxna djur, när de har små kultingar, är oetiskt och kan mycket väl leda till ökade skador.

 

Det saknas inte jakttid och verktyg för att hantera vildsvinsstammen – däremot saknas samarbete mellan intressenterna och gemensamma lokala mål för vildsvinsförvaltningen.

Svenska jägareförbundet har under lång tid påtalat behovet av mer samarbete kring vildsvinsförvaltningen. På ett lokalt plan behöver markägare, jägare, kommuner ha samma mål för vildsvinsstammen, samt ett samarbete som innebär att alla bidrar med åtgärder och insatser för att nå de mål som sätts upp.

Framför allt behövs ett fungerande samarbete mellan markägarna, vilket saknas i dag. I samarbetet mellan olika intressen skapas nämligen förutsättningar för dialog, minskande konflikter och förståelse för varandras utmaningar.

Även skyddsjakt ska ske med etiska avväganden. Där går en tydlig gräns som aldrig får passeras

Att bara ändra lagen för skyddsjakt och tillåta drönare vid skyddsjakt ger inte önskad effekt.

Man antyder – helt felaktigt – i stället att ansvaret för att lösa de utmaningar som finns kring vildsvinen enbart ligger hos jägarna.

Jaktetik är i dag extremt viktigt. Detta är en grundförutsättning, och utgör det element som skapar förtroende för all jakt. Regeringens promemoria sänder tyvärr signalen att vildsvin är skadedjur, vilket är tvärt emot den bild som jägare vill ha på vilda djur.

 

Det är också tvärt emot den bild av vildsvinen som regeringen använder när man vill tillåta småskalig försäljning av vildsvinskött.

De flesta konsumenter köper nog gärna ett förstklassigt klimatsmart viltkött, få är nog intresserade att ha skadedjur på middagsbordet. Det blir problematiskt när regeringens budskap och agerande inte hänger ihop.

 

Jakten i Sverige ska vara naturnära, lokal och full av hänsynstagande till viltets förutsättningar och allmänhetens åsikter. Svenska jägareförbundet arbetar därför utifrån begreppet ”ett hållbart brukande med hög jaktetik”.

Regeringens promemoria om att tillåta drönare – motorfordon – vid skyddsjakt på vildsvin är ett övertramp på allt vad en sund jaktetik är – och hur jakt ska utföras.

Jägare vill sammankopplas med hög jaktetik och ett lokalt, småskaligt, och hållbart brukande – inte drönarjakt och skadedjur.

Vi hjälper gärna till för att minska skador från vildsvin, men även skyddsjakt ska ske med etiska avväganden. Där går en tydlig gräns som aldrig får passeras.


Peter Eriksson, förbundsordförande Svenska jägareförbundet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln