Debatt

Vi klarar av det här – för att vi är svenskar

Debattören: I landet Mellanmjölk låter vi inte terrorskräcken ta över

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Magdalena Wenner Piuva efter lastbilsattacken i Stockholm: ”Jag tror på landet Mellanmjölk. Jag tror att vi, som så ogärna känner nationalistisk stolthet, kommer att få anledning att se tillbaka på den här tiden med närmast oklädsam skrytsamhet”.
Magdalena Wenner Piuva efter lastbilsattacken i Stockholm: ”Jag tror på landet Mellanmjölk. Jag tror att vi, som så ogärna känner nationalistisk stolthet, kommer att få anledning att se tillbaka på den här tiden med närmast oklädsam skrytsamhet”.

DEBATT

DEBATT. Jag är rädd, men inte för terrorism.

Rädslan som terrordåd skapar är (ursäkta uttrycket) närmast genialisk i sin resurseffektivitet.

En förhållandevis liten grupp människor kan med hjälp av extrem brist på respekt för människoliv påverka exakt hela återstoden av befolkningen.

Om vi låter dem.

I flera terrordrabbade länder har majoritetssamhällets rädsla resulterat i reformer som i olika grad kränker religionsfriheten, yttrandefriheten och åsiktsfriheten. Det är det jag är mest rädd för, och det borde du vara också.

Jag önskar dock från botten av mitt hjärta att Sverige kommer att visa sig vara annorlunda. Att vi alltid kommer att stå upp för värden som öppenhet, acceptans och harmoni, oavsett hur främlingsfientligt resten av Europa, eller våra grannländer blir.

Vi utmärkte oss under flyktingkrisen, något som borde uppbringa enorm stolthet i varje svensks bröst.

Vi kan fortsätta att utmärka oss genom att bemöta nya svenskar med värme och förståelse för att det antagligen är oändligt svårt att känna sig hemma som ny invånare i ett land av kyliga nordbor som helst vill ha en ”fyra” för sig själva på tunnelbanan.

Inom den närmsta framtiden kommer vi även att få en ny chans att utmärka oss i ett allt mer främlingsfientligt Europa. Genom att inte låta den hemska händelsen som inträffade den sjunde april förmörka vårt omdöme.

Svenskar talar ogärna om svenskhet, men jag kommer att göra det nu, med en förhoppning om att ni också ska kunna se att vi kan klara detta.

Det är svenskt att ta ett steg tillbaka och reflektera, i stället för att ta förhastade beslut. Det är svenskt att bemöta ett uppeldat klimat med kyla, i stället för att sätta ”hårt mot hårt”.

Jag tror på landet Mellanmjölk. Jag tror att vi, som så ogärna känner nationalistisk stolthet, kommer att få anledning att se tillbaka på den här tiden med närmast oklädsam skrytsamhet, eftersom vi klarade av att genomskåda krafterna som försökte vinna makt med hjälp av rädsla.

Låt Sverige vara annorlunda.

Historien kommer att ge oss rätt.


Magdalena Wenner Piuva, lärarstudent


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Terrorattacken i Stockholm

LÄS VIDARE

DEBATT. Stockholm böjer sig inte för fega mördare

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Terrorism

Sverige

Europa