Debatt

SSU, ni sysslar med klimatnationalism

Replik från KDU om Preemraff

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

LO i Västsverige är tydliga – bygg ut Preem, både av miljö- och arbetsskäl. Att SSU går emot fack, företagande och innovation tyder på att klimatnationalism och plakatpolitik tagit över det som en gång i tiden brukade kallas för arbetarrörelsens ungdomsförbund. Replik från KDU.
LO i Västsverige är tydliga – bygg ut Preem, både av miljö- och arbetsskäl. Att SSU går emot fack, företagande och innovation tyder på att klimatnationalism och plakatpolitik tagit över det som en gång i tiden brukade kallas för arbetarrörelsens ungdomsförbund. Replik från KDU.

DEBATT

REPLIK. I samband med att mark och miljödomstolen nyligen gett grönt ljus till utbyggnationen av Preemraff i Lysekil skrev SSU en artikel om att dessa planer måste stoppas.

Att SSU låter klimatskam och klimatnationalism stå i vägen för världens grönaste raffinaderi och 3 000 nya jobb visar på att socialdemokratin övergett både en långsiktig klimatpolitik och positionen som Sveriges arbetarparti.

Vid första anblick kan man förstå argumenten från motståndarna till utbyggnationen. Hur ska Sverige bli ett klimatneutralt land om vi bygger ut vår fossila produktion? Men då har man inte läst på om vad Preem har för planer med sin nya anläggning.

Inte bara producerar de i dag världens grönaste drivmedel. De har även med en anläggning i ritningarna som planeras fånga in ungefär 500 000 ton koldioxid årligen, vilket motsvarar utsläppen från hela det svenska inrikesflyget.

Att Socialdemokraterna i sitt partinamn har ”arbetarpartiet” är ironiskt när man läser SSU:s debattartikel. Det beräknas nämligen att 3 000 nya jobb kommer att skapas, och då har man inte ens räknat in jobben som indirekt kan komma att skapas av satsningen.

Bohuslän är helt beroende av sin turistnäring, och därför är behovet stort av arbetstillfällen som även finns året runt, särskilt i dessa tider när turismen är så hårt drabbad.

Om politiken sätter krokben för ambitiösa företag kommer den gröna omställningen aldrig att fungera. Om Preem får nej i Lysekil kommer både utsläppen och arbetstillfällena flytta till ett land med sämre miljölagstiftning än Sverige. Med andra ord kan de globala utsläppen öka om Preemraff inte får byggas ut.

LO i Västsverige är tydliga – bygg ut Preem, både av miljö- och arbetsskäl. Att SSU går emot fack, företagande och innovation tyder på att klimatnationalism och plakatpolitik tagit över det som en gång i tiden brukade kallas för arbetarrörelsens ungdomsförbund.


Nike Örbrink, vice förbundsordförande KDU Sverige
Samuel Bråse, miljöpolitisk talesperson KDU Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimat & miljö

LÄS VIDARE

Vansinne att offra vår framtid för Preem-jobb

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Preem

Miljöpolitik

Lysekil

Socialdemokraterna

SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund

KDU, Kristdemokratiska ungdomsförbundet