Vi i S ska inte hota asylrätten, Löfven

S-politiker: Fel för vilken socialdemokrat som helst

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är oroväckande att asylrätten tycks vara hotad även från socialdemokratiskt håll, vilket är alarmerande för alla de som är i behov av stater som står upp för asylrätten, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro, ordförande Kista (S).
Det är oroväckande att asylrätten tycks vara hotad även från socialdemokratiskt håll, vilket är alarmerande för alla de som är i behov av stater som står upp för asylrätten, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro, ordförande Kista (S).

DEBATT. Hur mycket regeringen än slår sig för bröstet och säger att nuvarande politik är bra så är det fel för vilken socialdemokrat som helst. I en tid där socialdemokraterna har 28 procent i riksdagen och tvingas förhandla med liberaler i budgetförhandlingar är det än viktigare att partiet står upp för socialdemokratisk politik.

När höstbudgeten presenterades var det många som hade något att säga om den. Antingen var det de kritiska rösterna som skrek efter högre skatter, mer pengar till välfärden, mer pengar för att möta klimatkrisen och att regeringen absolut inte skulle tagit bort värnskatten. Eller så var det de som försvarade januariavtalet och menade att S tog ansvar i en svår tid.

Hur det än är så är S inte i majoritet i dag. Det är inte socialdemokratisk politik som klubbas igenom.

S måste presentera förslag som ämnar att utjämna klassklyftorna, förbättra välfärden, få igång bostadsbyggandet och investera för att verkligen kunna bli världens första fossilfria välfärdsland. I stället är det ganska tyst och istället har partiet fastnat i en debatt om migrationspolitiken.

Det är viktigt med intern debatt, men hur viktigt är det att den debatten blir offentlig? Jag tror inte det undgått många att det har varit en intensiv debatt om vad som ska vara socialdemokraternas migrationspolitik. Jag har inget intresse att lägga mig i den debatten, men det är intressanta inspel från båda sidor.

Det som dock är oroväckande är att asylrätten tycks vara hotad även från socialdemokratiskt håll, vilket är alarmerande för alla de som är i behov av stater som står upp för asylrätten. Människor måste kunna fly från krig och förtryck, människor som min mormor och morfar som helt enkelt inte kunde stanna kvar i hemlandet.

Debattens storlek har tvingat Stefan Löfven att uttala sig om migrationspolitiken och föga förvånande att han anslutit sig till de som vill se en mer restriktiv invandring. Det är intressant att Löfven kände sig tvungen att svara på en intern debatt som visserligen skett i det offentliga, men är trots det intern. Det är oroväckande när en intern debatt uppmärksammar partiledaren mer än högerns bisarra förslag.

Högern föreslår bidragstak, alltså ett tak för hur mycket hjälp en utsatt människa kan få. MUF föreslår matchecker i stället för försörjningsstöd. Högern ihop med Sverigedemokraterna föreslår att Sverige blir en polisstat, åtminstone ute i förorterna. Liberalerna får igenom avskaffandet av värnskatten, utökat RUT och ROT avdrag, sänkt arbetsgivaravgift och inskränkningar på den svenska modellen.

Jämlikheten och välfärdssamhället är nu hotat och denna gång ser det ut som att borgerligheten kan vinna. Men det som drar till sig företrädares uppmärksamhet är en intern debatt om migrationspolitiken.

Detta fenomen är inte isolerat till rikspolitiker. I Di kan vi läsa om Stockholmsregionens nya toppolitiker Aida Hadzialic där hon framställer två krav: strama åt migrationspolitiken och att bygga ut Arlanda.

I en region som Stockholm torde finnas allvarligare saker för en socialdemokratisk oppositionspolitiker att fokusera på. Vården i Stockholm går på knäna, privatiseringarna av sjukhus och andra vårdinstanser fortsätter, antalet vårdplatser minskar, resurser för att tackla den psykiska ohälsan finns inte, kollektivtrafiken fungerar inte, priset för kollektivtrafiken ska höjas.

Men i stället är det, återigen, migrationspolitiken som får utrymme. Utbyggandet av Arlanda skadar den trovärdighet som S vill ha inom klimatfrågan. Men det som är mest oroväckande är att vården inte får mer utrymme av Stockholms län högst uppsatta socialdemokratiska politiker.

Socialdemokraterna behöver sluta vara reaktiva i debatten och börja våga driva frågor som faktiskt utmanar kapitalet och dess intresse. Vi är och har alltid varit ett parti för arbetarklassen och för de svaga i samhället. Den socialdemokratiska idén bygger på att vi tillsammans är starka mot de som sitter på makten. När borgerligheten kavlar upp och ger sig på landets fattiga, behöver vi vara där och vara ursinniga på fattigdomen och de som vill reproducera den.


Daniel Vencu Velasquez Castro, ordförande Kista (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE