Debatt

Vi i S ska inte driva en borgerlig politik

S-veteraner: Om partiet ska vinna tillbaka väljare från SD måste vi börja nu

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi vill se ett socialdemokratiskt parti som vågar gå tillbaka till sina rötter och angripa samhällets orättvisor, skriver debattörerna.
Vi vill se ett socialdemokratiskt parti som vågar gå tillbaka till sina rötter och angripa samhällets orättvisor, skriver debattörerna.

DEBATT

DEBATT. Vi som har skrivit under denna debattartikel är socialdemokrater, många med facklig bakgrund. Det som förenar oss är en stor och genuin oro för socialdemokraternas framtid och därmed också hela arbetarrörelsens framtid.

Historiskt har socialdemokratin tagit ansvar för landet. Det präglade också partiets handlande efter valet 2018. Samtidigt är det viktigt att vi skiljer på vad som krävs för att kunna regera och vad socialdemokraterna ska föra för politik i framtiden. 

Vi ser i dag ett socialdemokratiskt parti som saknar framtidsvisioner och en politik för folkflertalet. Om man tycker att det senaste riksdagsvalresultatet på 28,2 procent var dåligt är risken överhängande att vi hamnar mycket lägre vid nästa val. Vi måste göra något och vi måste göra det nu.

Socialdemokraterna har i den så kallade januariöverenskommelsen med MP, C och L gått med på stora försämringar som berör Sveriges löntagare. Inte minst handlar det om försämringar i LAS och turordningsreglerna. Men det handlar också om marknadshyror, slopad värnskatt för de rikaste och en ekonomisk politik som ökar ojämlikheten.

Detta är ett vägval och en politik som vi är kritiska till och som gör oss mycket oroliga.

Vi ser ett Sverige där många människor känner en väldigt stor oro och som märker att samhället har dragit isär. Vi har en situation där demokratin och politiskt inflytande har fått ta steg tillbaka. Resultatet är väldigt tydligt.

Detta märks på två sätt. Dels genom att klassklyftorna blir större och dels genom att människor känner ett ökat främlingskap.

I Sverige har ojämlikheten ökat och ett halvt sekels inkomstutjämning är utplånad. Skillnaderna i medellivslängd skiljer sig åt om man jämför de rikaste och fattigaste orterna i landet, där de fattigaste lever kortare tid. De rikare har blivit rikare och de fattigare har blivit fattigare. 186 000 barn lever i ekonomisk utsatthet och skillnaderna fortsätter att öka.

Det är självklart att dessa grundläggande förändringar i samhället märks och får människor att känna oro. Vi har ett samhälle som gått från solidaritet till egoism till att var och en får klara sig själv. Vi har ett samhälle där solidaritet och kollektiva lösningar ses som något fult och gammalmodigt.

Och detta märker och känner vanliga människor, att hjulen snurrar allt fortare och att man är lämnad mycket åt sitt eget öde. Då gror rädsla, främlingsfientlighet och populism. Så växer Sverigedemokraterna.

Men samtidigt är vi övertygade om att vi kan vinna tillbaka många av de som har valt att lägga sin röst på SD. Men då kan vi inte administrera en borgerlig politik som får ännu fler att söka sig till andra partier.  

Det kan komma att ta lika lång tid att vinna tillbaka människor från SD som det tagit att förlorat dem dit. Det handlar om brustet förtroende – och det tar tid att både vinna och återuppbygga sådant. Men vi måste börja nu!

Vi kan inte vänta till nästa valrörelse om 3,5 år. Då kommer det vara för sent. Vi behöver tydliga politiska ställningstaganden och vi behöver politiska satsningar. Vi måste få människor att våga tro på den socialdemokratiska politiken igen och ha en vision om en bättre framtid.

Vi vill se en socialdemokrati som vågar prata om de ökande klassklyftorna. Vi vill se en socialdemokrati som vågar erkänna problemen med en ökande ojämlikhet. Vi vill helt enkelt se ett socialdemokratiskt parti som vågar gå tillbaka till sina rötter och angripa samhällets orättvisor.


Jörgen Andersson, fd riksdagsledamot och minister
Johnny Ahlqvist, fd riksdagsledamot och utskottsordförande
Ove Bengtsberg, fd förbundsordförande i Byggnadsarbetareförbundet
Reynoldh Furustrand, fd riksdagsledamot
Anders Karlsson, fd riksdagsledamot och utskottsordförande
Lennart Nilsson, fd riksdagsledamot och utskottsordförande
Ola Rask, fd riksdagsledamot
Bengt Silfverstrand, fd riksdagsledamot


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Socialdemokraternas kris

LÄS VIDARE

DEBATT Hur tusan kan sossar tillåtas leda landet?

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna

Valet i Sverige

Socialdemokrati

Sverigedemokraterna