Lidingö får inte bli SD:s drömsamhälle

Debattören: Kommunen vill införa tiggeriförbud – och trycka problemet över bron

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag vill inte skämmas över ett Lidingö som håller på att bli ytterligare en kommunbricka i Sverigedemokraternas främlingsfientliga dominospel, skriver Jonas Lundgren.

Foto: TT
DEBATT

DEBATT. Jag har vuxit upp på Lidingö. Det har varit en bra uppväxt. Det har varit en uppväxt i en miljö där människor kan och tillåts växa. Moderaterna har länge styrt Lidingö under orden att de tar ansvar för hela Lidingö. Notera särskilt ordet ”hela och ha det i bakhuvudet när ni fortsätter att läsa den här texten.

Jag har trivts bra här även om den politiska vinden sällan blåst i en riktning jag önskar. För mig är Lidingö en plats där man har högt i tak och respekterar varandra.

Grunden för det har varit en humanistisk världsåskådning som har omfattat samtliga politiska partier i kommunen. Jag har alltid varit stolt över att vara Lidingöbo. Det ska vara en plats som tar ansvar för hela Lidingö och de människor som bor här.

Tyvärr håller Lidingö på att förändras. Den humanism och ansvarskänsla som tidigare har varit så självklar att den varit outtalad har nu börjat naggas i kanten. Den politiska majoriteten har nu meddelat att man ämnar införa ett lokalt tiggeriförbud.

Som ni säkert förstår är Lidingös problem med tiggare, i likhet med de flesta andra kommuner där Moderaterna och Sverigedemokraterna har kommit med detta förslag, inte speciellt stort. Det är helt enkelt bara populism. Ett förbud skulle innebära en oerhörd stigmatisering av de människor som desperat tigger i kommunen, vilket är drygt tio människor.

Ett lokalt tiggeriförbud på Lidingö skulle innebära att man helt enkelt flyttade runt problemet till en annan kommun. Min gissning är att det flyttas till grannkommunerna, vilket på vissa platser endast är några minuter bort.

Lidingö skyfflar så att säga problemet över bron och tar därmed verkligen inte ansvar för vare sig människor och för omgivningen. Detta är tyvärr en politik som satts i system. Bostadsbyggande får ske någon annanstans, någon annan får ta emot människor på flykt och någon annan får lösa problemet med tiggeri. Det är någon annan som ska ta ansvar för den helhet Moderaterna på Lidingö menar sig ta ansvar för.

Det här är inte heller ett konstruktivt sätt att lösa den situation som finns. I stället för stigmatisering av fattiga människor som utsätts för strukturell diskriminering av de stater där de är medborgare bör Lidingö underlätta deras tillvaro under den tid de är här, istället för att på en politisk nivå bidra till den stigmatiseringen och därmed inte bete sig bättre än styret i de länder som dessa människor sökt sig bort ifrån.

Ett styre som man mer än ofta, och med all rätt, fördömer.
Min lösning är en annan. Vi måste delvis hjälpa dessa människor på plats och sätta press på EU-medlemsstater som systematiskt diskriminerar sina medborgare.

På lokal nivå måste vi i samverkan med föreningslivet bidra till hållbara boendelösningar och möjlighet till exempelvis dusch och toalett. Det kan också handla om att erbjuda möjligheter till arbete eller utbildning istället för tiggeri. Det handlar helt enkelt om att behandla sina medmänniskor på ett anständigt sätt.

Jag tycker om Lidingö och jag är stolt över att leva och bo i en kommun som tar ansvar för alla människor. Jag vill inte skämmas över ett Lidingö som håller på att bli ytterligare en kommunbricka i Sverigedemokraternas främlingsfientliga dominospel. En kommun som Sverige skrattar åt för att man fattar inskränkta, populistiska och dåligt underbyggda beslut som inte ens är relevanta i kommunen. Ett drömsamhälle för sverigedemokrater.

Jag vill att Lidingö ska fortsätta vara en kommun där vi alla kan enas kring universella mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. En kommun där vi ser och tar ansvar för hela Lidingö.


Jonas Lundgren, gruppledare i kommunfullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen för Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

Stopp för tiggare på Lidingö

ÄMNEN I ARTIKELN

Tiggarnas situation

Lidingö

Tiggeri

Vänsterpartiet

Sverigedemokraterna

Moderaterna