500 miljoner kronor till landets nyhetsmedier

MP: Nytt krisstöd från regeringen, C och L

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dag presenterar Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna 500 miljoner kronor till ett tillfälligt redaktionsstöd till allmänna nyhetsmedier, skriver Anna Sibinska (MP).
I dag presenterar Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna 500 miljoner kronor till ett tillfälligt redaktionsstöd till allmänna nyhetsmedier, skriver Anna Sibinska (MP).

DEBATT. Nu påminns vi om de värden som vi inte får ta för givna. I en kris visar samhällen sina rätta ansikten. Stabila och starka sådana fortsätter värna frihet, trygghet och mänskliga rättigheter samtidigt som man gör allt för att bekämpa sjukdom, död och smittspridning.

Det ser annorlunda ut för skörare samhällen. Sköra samhällen börjar steg för steg tumma på demokratins hörnstenar. Inskränker rättigheter och viktiga principer med krisen som ursäkt. Ser tragedin som ett tillfälle att tillskansa sig själva mer makt och tvekar inte att göra det. 

Sverige är ett fantastisk land, ett av de där starka samhällena som lyckas bekämpa pandemin med kallt huvud och varmt hjärta. Men mer än något annat påminns vi i en kris om att avståndet mellan dessa starka respektive sköra samhällen, gränsen mellan demokrati och mer auktoritära tendenser, behöver försvaras varje dag.

Det som utmärker Sverige, det som gör oss stolta och trygga i vårt land, behöver försvaras och kan aldrig tas för givet. 

Det finns få saker som är så starka motgift mot auktoritära tendenser som det fria ordet, fri journalistik, och pressfrihet. Ett Sverige utan seriös journalistik och lokalbevakning i hela landet lämnar medborgare svältfödda på viktig information och problematiserande av svåra händelser.

Utan en granskande tredje statsmakt blir sårbarheten för politisk klåfingrighet och övertramp stor. Utan fria och seriösa medier lämnas fältet helt öppet för ryktesspridning, konspirationsteorier och främlingsfientlig propaganda. 

I dag presenterar Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna 500 miljoner kronor till ett tillfälligt redaktionsstöd till allmänna nyhetsmedier.

Syftet är att dämpa de negativa ekonomiska effekterna av de kraftigt minskande annonsintäkterna och därmed säkra allmänhetens tillgång till nyheter och samhällsinformation. Detta är ett viktig steg för demokratin i allmänhet men naturligtvis särskilt i kristider. 

Medierna har speciella förutsättningar. Till skillnad från andra branscher har efterfrågan på mediernas tjänster, det vill säga nyheter, skjutit i höjden under krisen. Samtidigt har annonsmarknaden kollapsat vilket gör att huvuddelen av mediernas annonsintäkter försvunnit från en dag till en annan. Därför blir det här stödet så oerhört viktigt. 

Med Miljöpartiet på kultur- och demokratiministerposten har mediepolitiken och det fria ordet fått en huvudroll. För oss gröna är det i vårt dna att aldrig ge upp kampen om yttrandefriheten eller kapitulera för de som vill strypa den.

Inte minst syntes detta i den uppmärksammade prisutdelningen i höstas då kultur- och demokratiministern Amanda Lind delade ut Tucholskypriset till författaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina. 

Förra veckan arrangerade Miljöpartiet ett internationellt seminarium om pressfriheten och situationen i Ungern, för att lyfta frågan och tillsammans med journalister och forskare från Europa visa att de ungerska journalisterna inte är glömda och att omvärlden inte för en sekund tar ögonen från Orbán. 

Att stå upp för medierna på allvar kräver också att anslå medel, att föreslå reformer. Detta har vi gjort, med en Miljöpartistisk minister i spetsen tillsammans med andra partier.

Dagens besked om 500 miljoner i redaktionsstöd är det nyaste, men bakom oss breder ett pärlband av viktiga åtgärder ut sig.

Public services oberoende har stärkts genom att sändningsperioderna blivit längre och att aktiva riksdagspolitiker inte längre ska kunna vara verksamma i public service-bolagens ägarstiftelse.

Vi har reformerat press- och mediestödssystemet och tillfört det mer pengar. Vi har infört ett nytt stöd för journalistisk bevakning av så kallade vita fläckar, svagt bevakade geografiska områden. Vi har avvecklat reklamskatten för dagspressen och sänkt momsen för digitala tidningar.

En mångfald av starka och oberoende medier i hela landet är en förutsättning för en stark demokrati. Alla människor, oavsett var i landet man bor, ska ha tillgång till ett allsidigt nyhets- och medieutbud.

I dag togs ännu ett viktigt steg och vi i Miljöpartiet kommer aldrig tveka inför att ta nästa. 


Anna Sibinska, kulturpolitisk talesperson, MP


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

LÄS VIDARE