Debatt

Höjd a-kassa leder till högre arbetslöshet

Slutreplik från moderater om strategin efter coronakrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När Sverigedemokraterna nu rycker ut till bidragspartiet Socialdemokraternas försvar och vill höja a-kassan hotar de välfärden och spär på problemen med integrationsmisslyckandet, skriver Josefin Malmqvist och Oliver Rosengren.
När Sverigedemokraterna nu rycker ut till bidragspartiet Socialdemokraternas försvar och vill höja a-kassan hotar de välfärden och spär på problemen med integrationsmisslyckandet, skriver Josefin Malmqvist och Oliver Rosengren.

DEBATT

SLUTREPLIK. Återhämtningen efter krisen måste mötas med en offensiv arbetslinje för att en hög arbetslöshet inte ska bita sig fast på permanent höga nivåer. Forskningen är glasklar: permanent höjd arbetslöshetsersättning leder till högre arbetslöshet. S och SD:s bidragslinje hotar återhämtningen och bidrar till att fler står utan arbete.

SD:s replik är som hämtad från valfri facklig ombudsmannakurs, med slagord på temat ”strypt a-kassa leder till att bilen måste säljas” eller ”rätt jobb är bättre än ett jobb”. Bidragen ”stryps” inte bara för att nivåerna återgår till hur de var för några månader sedan. A-kassan ska vara en rimlig och skälig omställningsförsäkring för den som är mellan två jobb. Ersättningsnivåerna behöver återställas, så att det alltid lönar sig mer att arbeta än att leva på bidrag.

Bidragssystemen behöver utformas på ett sådant sätt att drivkrafterna för att skaffa jobb och jobba mer finns för både personer födda i och utanför Sverige. Redan innan Coronakrisen hade Sverige omfattande problem med växande utanförskap. I inget annat land har arbetslösheten vuxit snabbare under pandemin än i Sverige.

Efter krisen kommer problemen bli allt mer trängande. Det kräver strukturreformer, inte höjda bidrag. Nya steg mot full sysselsättning är avgörande för vår framtid.

Det går inte att prata bort forskning eller aktuella utvärderingar. Riksdagens utredningstjänst konstaterade så sent som i maj 2020 att JÖK-partiernas höjningar av a-kassan under krisen ökar arbetslösheten varaktigt om 40 000 personer. Professor Lars Calmfors menar dessutom att 24 av 28 empiriska studier visar tydliga samband mellan högre a-kassa och längre arbetslöshetstider.

Politik är i grunden att välja och prioritera. En tydlig fingervisning om våra respektive partiers olika ingångar återfinns när SD definierar högre a-kassan som del i ”välfärdens kärna”. Vi håller inte med. För att ha råd att satsa på skola, äldreomsorg och sjukvård behöver fokus ligga på jobbskapande, arbetslinje och tillväxt.

När Sverigedemokraterna nu rycker ut till bidragspartiet Socialdemokraternas försvar hotar de välfärden och spär på problemen med integrationsmisslyckandet. Sverigedemokraterna och Socialdemokraternas armkrok för högre bidragsnivåer kommer skada återhämningen, cementera en redan hög arbetslöshet, försämra integrationen och öka kostnaderna för invandringen.

Sverige behöver en jobbpolitik med arbetslinjen i fokus, inte en socialdemokratisk bidragspolitik. Högre bidrag skadar vår sammanhållning och är dåligt för Sverige. Vi behöver återvända till arbetslinjen.


Josefin Malmqvist, riksdagsledamot och ordförande för Moderatkvinnorna (M)
Oliver Rosengren, kommunalråd i Växjö (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Statsbudgeten 2021

LÄS VIDARE

DEBATT S & SD:s bidragspolitik försvagar arbetslinjen

ÄMNEN I ARTIKELN

Statsbudgeten 2021

A-kassa

Arbetslöshet

Josefin Malmqvist

Oliver Rosengren

Moderatkvinnorna

Coronaviruset