Debatt

Vår liberala skolpolitik är bäst för eleverna

Slutreplik från Liberalerna om förstatligande av skolor i utsatta områden till Kristina Axen Olin (M)

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaternas skolpolitiska talesperson Kristina Axen Olin har skrivit en replik i vilken hon efterfrågar ökat statligt ansvar och stöd till skolor som inte fungerar. Med andra ord efterfrågar hon precis det vi har föreslagit, skriver Robert Hannah och Roger Haddad (L).
Moderaternas skolpolitiska talesperson Kristina Axen Olin har skrivit en replik i vilken hon efterfrågar ökat statligt ansvar och stöd till skolor som inte fungerar. Med andra ord efterfrågar hon precis det vi har föreslagit, skriver Robert Hannah och Roger Haddad (L).

DEBATT

SLUTREPLIK. Liberalerna presenterade i början av veckan ett helt nytt förslag med anledning av nyheten om att skolresultaten i Sveriges utsatta områden är djupt undermåliga.

Endast var tredje elev går ut nian med gymnasiebehörighet i dessa områden. Oroar man sig över integrationen i Sverige borde man engagera sig i att skapa en bättre skola.

Vårt förslag innebär att Skolinspektionen identifierar skolor i utsatta områden som år efter år underpresterar. Dessa ska sedan förstatligas och få ett helt nytt kunskapsuppdrag, som innebär mer svenskundervisning, högre krav och mer ordning och reda.

Det går att vända skolor i utsatta områden, om man har de förutsättningar som krävs och tydliga mål om hur man ska ta sig dit.

Moderaternas skolpolitiska talesperson Kristina Axen Olin har skrivit en replik i vilken hon efterfrågar ökat statligt ansvar och stöd till skolor som inte fungerar. Med andra ord efterfrågar hon precis det vi har föreslagit: Att staten tar ansvar för dessa skolor och tillför det stöd de behöver för att vända utvecklingen.

Vidare frågar även Kristina varför vi inte vill mäta skolkvalitet. Det bygger sannolikt på ett missförstånd.

Liberalerna har i snart två decenniers tid argumenterat för och genomdrivit ökad kontroll i det svenska skolväsendet, med bland annat nationella prov och tidigare betyg. Vi har inte slutat med det. Låt oss även påminna om att det var vårt parti som grundade Skolinspektionen år 2008. Vi är dessutom för resurstillskott och ökade befogenheter till myndigheten.

Avslutningsvis frågar Axen Olin varför vi ”säger nej till mer pengar till skolan”. Även detta bygger på ett missförstånd.

Skolan är en av Liberalernas absolut viktigaste frågor. Vi driver såväl nationellt som lokalt på för omfattande satsningar på skolan. Alla problem kan man dock inte lösa med mer resurser, det kan även vara viktigt att diskutera hur man arbetar i skolan för att främja kunskapsfokus och arbetsro.

Det är glädjande att Moderaterna nu uppger sig vara redo att rösta ja till allt som krävs för att vända dessa skolor. Ju fler som ansluter sig till liberal skolpolitik, desto bättre för Sveriges elever och lärare. Välkomna!


Robert Hannah, integrationspolitisk talesperson L
Roger Haddad, utbildningspolitisk talesperson L


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen i den svenska skolan

LÄS VIDARE

DEBATT Låt staten ta över skolor i förorten

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i den svenska skolan

Liberalerna

Roger Haddad

Robert Hannah

Skola & utbildning

Moderaterna

Skolbarn