Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Menskonst behövs – även i Sölvesborg

Debattörerna: ”Fel” blod väcker anstöt, men varför?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-30

Det går att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Man kan tycka att menskonst är gräsligt och samtidig förstå varför den behövs, skriver Antonia Simon, Rebecka Hallencreutz och Linnéa Håkansson.

DEBATT. Samstyret i Sölvesborg (SD, M, KD och SoL) beslutade i september om ett handlingsprogram med stora förändringar inom kulturområdet. Klassisk och tidlös konst ska prioriteras framför utmanande samtidskonst, som i den politiska debatten blivit synonymt med menskonst. Det mesta har redan skrivits om denna menskonst-gate, men det skaver fortfarande.

Flera vinklar har lyfts fram; all konst har varit samtidskonst någon gång, risker med att politiker lägger sig i kulturen. Det har drivits med Sölvesborg redan minimala konstbudget och skrivits om beslutets brist på verklighetsförankring – offentlig menskonst har visats en gång (Liv Strömqvist, Slussens t-bana 2017). Ändå har begreppet menskonst figurerat i över 200 artiklar under 2019, det har blivit ett uppblåst symboliskt slagträ.

Genom att förminska eller förlöjliga frågor blir de lättare att avfärda. Vi har sett det förr med andra mensfrågor, oavsett om de baseras på fakta och forskning. Gällande menskonst kan vi förekomma alla med förutfattade meningar; vi är för kunskap och avtabuering men nej, vi tycker inte att hela Sölvesborgs kulturbudget ska öronmärkas för radikal samtida menskonst – det vore ju tråkigt om all konst i det offentliga rummet såg likadan ut, eller hur?

Vi har inget alls emot klassisk konst, men det finns ett problem; historiebeskrivningar är selektiva. Kvinnor och deras erfarenheter har i princip lämnats utanför. Exempelvis handlar de vanligaste läroböckerna i historia till 87 procent om män. Det speglas i vad som anses vara viktigt och acceptabelt.

Folk har sällan problem med målningar som föreställer sårade soldater eller en korsfäst Jesus, men ”fel” blod väcker anstöt. Varför människor reagerar så är värt att fundera över.

Sverige har ratificerat Unescos konvention om skydd för och främjande av mångfalden av kulturyttringar och därmed förbundit sig att föra en bred kulturpolitik. Samstyret går åt ett motsatta håll. Deras antagna handlingsprogram har redan resulterat i att konstnärer har förmåtts ställa in sin medverkan på Kulturkalaset i Sölvesborg. Anledning? Deras verk hade en koppling till mens. Re:nude (medförfattare till denna debattartikel) är en av dem.

Direkt censur eller förbud har inte nämnts – det skulle vara för kontroversiellt – det har skett genom diskreta påtryckningar och överenskomna villkor som ändras i sista sekund. Det är ett effektivt sätt att förskjuta ansvar och kunna hävda att det var konstnärens egna beslut att ställa in.

Den fria konsten är en del av yttrandefriheten som är en av grundpelarna i en demokrati. Konst måste få vara estetiskt tilltalande, utbildande, provocerande, roande, tankeväckande, avbilda verkligheten eller allt detta samtidigt. Den ska inte tvingas hålla sig inom en snäv ram.

Forumet Mensen och Re:nude tar nu saken i egna händer och drar igång den digitala kampanjen #konstpåblodigtallvar för att samla in exempel på konst- och kulturyttringar med menstema. Syftet med kampanjen är att nyansera bilden av vad menskonst är och vad den betyder för olika betraktare.

Vi vill visa alla positiva effekter som kommer av att skapa eller se ett mensverk. Låt inte tanken stanna vid att slentrianmässigt utgå från att det måste vara något flummigt och äckligt bara för att ordet mens är inblandat, eller personliga åsikter om vad som är fult och fint.

Det går att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Man kan tycka att menskonst är gräsligt och samtidig förstå varför den behövs.


Linnéa Håkansson, konstnär bakom Re:Nude
Antonia Simon, ordförande Mensen – forum för menstruation
Rebecka Hallencreutz, organisationssekreterare Mensen – forum för menstruation


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.