Debatt

Nyamko Sabuni, du kan stoppa IS-svenskarna

SD: Sätt ner foten – L skulle kunna avgöra frågan om medborgarskap med oss

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD, KD, M och L har tillsammans en majoritet i justitieutskottet. Därför vill vi rikta en uppmaning till Nyamko Sabuni och Liberalerna som i helgen håller sin partikongress. Sätt ner foten i frågan. Vi måste kunna frånta medborgarskap från IS-terrorister, skriver Jimmie Åkesson, partiledare (SD) och Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson (SD).
SD, KD, M och L har tillsammans en majoritet i justitieutskottet. Därför vill vi rikta en uppmaning till Nyamko Sabuni och Liberalerna som i helgen håller sin partikongress. Sätt ner foten i frågan. Vi måste kunna frånta medborgarskap från IS-terrorister, skriver Jimmie Åkesson, partiledare (SD) och Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson (SD).

DEBATT

DEBATT. Sverige sticker ut i Europa som det land med flest terrorresenärer per invånare.

Antalet islamistiska extremister som rest från Sverige till Syrien och Irak för att strida för islamiska staten uppskattas till ca 300, varav minst 150 redan återvänt till vårt land.

Nu släpper dessutom Turkiet deras fängslade IS-terrorister från fångenskap för att sändas tillbaka till Europa.

Sverige har varit senfärdig med lagstiftning som skulle kunna möta IS framfart ur ett svenskt perspektiv. Så senfärdig att lagstiftningen om kriminaliseringen av terrorresor trädde i kraft först efter det att i princip alla terrorister redan hade åkt iväg för att strida för IS.

Nu när Islamiska staten näst intill besegrats kommer snart en svensk lagstiftning med straffansvar för samröre med en terroristorganisation. Exempelvis genom att handha vapen eller upplåta lokal eller mark till en terroristorganisation.

Ingen av de som har rest till islamiska staten och stridit kommer alltså träffas av någon av dessa lagar eftersom den rödgröna regeringen agerat på tok för sent.

Andra länder i Europa har redan en praktiserad lagstiftning på plats gällande IS-terroristers medborgarskap. Dessa länder har i dag möjligheten att frånta terroristerna deras ena medborgarskap i de fall där förövaren har dubbla. I Danmark, England och Frankrike finns flertalet exempel på hur medborgarskap upphävts så att terroristerna kan nekas inresa eller utvisas från landet.

Sverige – som har flest IS-anslutna individer per invånare – har ett skriande behov av att kunna göra detsamma. Vi måste kunna säkra landet genom att neka terrorister inresa eller skapa möjlighet att utvisa dem på livstid. Vi var först med att föreslå indraget medborgarskap för terrorister och vi har varit pådrivande för att regeringen ska inse allvaret i situationen.

Därefter har Moderaterna landat i samma slutsats och nu senast fattade Kristdemokraterna beslut om det under deras riksting.

För att ett sådant förslag ska kunna bli verklighet krävs det ändringar i grundlagen. Det förutsätter två riksdagsbeslut med ett mellanliggande val. Om ett sådant förslag ska bli verklighet i närtid behöver alltså ett första beslut fattas av riksdagen under denna mandatperiod.

SD, KD, M och L har tillsammans en majoritet i justitieutskottet. Denna konstellation har fått riksdagen att fatta beslut om att utreda möjligheten att vittna anonymt trots att resterande partier reserverat sig mot förslaget. I utredningen om ett stärkt vittnesskydd ingår nu ett uppdrag att utreda möjligheten att vittna anonymt. Det visar att en knapp majoritet kan påverka.

Därför vill vi rikta en uppmaning till Nyamko Sabuni och Liberalerna som i helgen håller sin partikongress.

Sätt ner foten i frågan. Vi måste kunna frånta medborgarskap från IS-terrorister. Med ert stöd skapas en majoritet för förslaget i justitieutskottet som rimligen gör det svårt för regeringen att ignorera detta pressande behov.

Regeringens proposition om ett särskilt straffansvar för samröre med en terroristorganisation kommer att hanteras i riksdagen under 2020. Det är vår förhoppning att Liberalerna med Nyamko Sabuni i spetsen kan agera slagkraftigt där den rödgröna regeringen visar på uppenbara brister.

Låt oss i samband med regeringens proposition gemensamt sätta ner foten för att IS-terrorister med utländska medborgarskap ska fråntas sitt svenska medborgarskap för att stärka Sveriges säkerhet på riktigt.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

IS-svenskarna

LÄS VIDARE

DEBATT Våga gå längre för att rädda klimatet, Sabuni

ÄMNEN I ARTIKELN

IS-svenskarna

Nyamko Sabuni

Liberalerna

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Adam Marttinen

Kristdemokraterna