Debatt

EU:s svar på Gretas och våra ungas protester

Ursula von der Leyen: I dag presenterar vi unionens nya gröna giv

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den europeiska gröna given är EU:s svar på människornas krav. Den läggs fram av EU, för medborgarna och bidrar till en bättre värld. Varje europé kan vara en del av denna förändring, skriver Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande.
Den europeiska gröna given är EU:s svar på människornas krav. Den läggs fram av EU, för medborgarna och bidrar till en bättre värld. Varje europé kan vara en del av denna förändring, skriver Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande.

DEBATT

DEBATT. Vill vi människor fortsätta att leva tryggt och i välstånd på den här planeten? Mänskligheten står inför ett existentiellt hot – hela världen börjar inse detta.

Skogar brinner överallt, från Amerika till Australien. Öknarna breder ut sig i Afrika och Asien. Stigande havsnivåer hotar våra europeiska städer och öar i Stilla havet. Mänskligheten har upplevt liknande fenomen tidigare men aldrig har förändringarna skett så snabbt som i dag.

Skogsbränderna som härjade i Sverige sommaren 2018 är ett talande exempel.

Vetenskapen säger oss att vi ännu hinner hejda denna epidemi, men tiden håller på att ta slut. Den nya EU-kommissionen spiller ingen tid. I dag, när mindre än två veckor har gått av vår mandatperiod, lägger vi fram vår färdplan för en europeisk grön giv.

Vårt mål är att bli den första klimatneutrala kontinenten senast 2050 och att bromsa den globala uppvärmningen och lindra dess effekter. Detta är en uppgift för vår generation och för nästa, men förändringen måste börja nu – och vi vet att vi kan göra det.

Den europeiska gröna giv som vi lägger fram i dag är en ny tillväxtstrategi för Europa. Den kommer att minska utsläppen samtidigt som den skapar jobb och ger oss en bättre livskvalitet.

Det är en grön tråd som kommer att löpa genom alla våra politikområden – från transporter till beskattning, från livsmedel till jordbruk, från industri till infrastruktur. Med vår gröna giv vill vi investera i ren energi och utöka handeln med utsläppsrätter men också stärka den cirkulära ekonomin och bevara Europas biologiska mångfald.

Den europeiska gröna given är inte bara en nödvändighet: den kommer också att vara en drivkraft för nya ekonomiska möjligheter.

Många europeiska företag börjar redan tänka grönt och bli mer miljövänliga. De minskar sitt koldioxidavtryck och upptäcker ren teknik. De inser att det finns en gräns för vad planeten tål: europeiska företag i alla storlekar förstår att vi alla måste ta hand om vårt gemensamma hem.

De vet också att om de upptäcker morgondagens hållbara lösningar får de ett försprång av att vara först.

Det som företag och förändrare behöver av oss är enkel tillgång till finansiering. För att klara den uppgiften kommer vi att lägga fram en investeringsplan för ett hållbart Europa. Den ska stödja investeringar på en biljon euro under det kommande årtiondet. Vi kommer att arbeta hand i hand med Europeiska investeringsbanken, Europas klimatbank.

I mars nästa år kommer vi att lägga fram den första europeiska klimatlagen någonsin för att staka ut vägen framåt och göra den oåterkallelig: investerare, innovatörer och entreprenörer behöver klara och tydliga regler för att kunna planera sina investeringar på lång sikt.

Samtidigt som vi kommer att främja en omvandling av vårt sätt att producera och konsumera, leva och arbeta, måste vi också skydda och stödja dem som löper risk att drabbas hårdare av denna omvandling. Omvandlingen måste fungera för alla, annars fungerar den inte för någon.

Jag kommer att föreslå inrättandet av en fond för en rättvis omställning – och jag vill att den med hjälp av Europeiska investeringsbanken och privata medel som hävstång ska mobilisera ett hundra miljarder euro i investeringar under de kommande sju åren. Vi kommer att se till att hjälpa de europeiska regioner som behöver ta ett större steg så att vi inte lämnar någon i sticket.

Människor i hela Europa, såväl gamla som unga, efterlyser inte endast klimatåtgärder.

De håller redan på att ändra sin livsstil: tänk bara på pendlare som väljer att cykla eller åka kollektivtrafik, föräldrar som väljer återanvändbara blöjor, företag som avstår från plastartiklar för engångsbruk och erbjuder hållbara alternativ på marknaden.

Miljontals ungdomar har demonstrerat för klimatet under parollen ”Fridays for Future” rörelsen som har växt fram ur den svenska 16-åringen Greta Thunbergs ensamma skolstrejk utanför riksdagen.

Nio EU-medborgare av tio efterlyser kraftfulla klimatåtgärder. Våra barn litar på oss. Européerna vill att deras union ska agera här hemma och ha en ledande roll utomlands.

Precis dessa dagar har hela världen samlats till Förenta nationernas klimatkonferens i Madrid för att diskutera gemensamma åtgärder mot den globala uppvärmningen.

Den europeiska gröna given är EU:s svar på människornas krav. Den läggs fram av EU, för medborgarna och bidrar till en bättre värld. Varje europé kan vara en del av denna förändring.


Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

FN:s klimattoppmöte i Madrid

LÄS VIDARE

REPLIK Lyssna på forskarna och gör det som krävs

ÄMNEN I ARTIKELN

FN:s klimattoppmöte i Madrid

Europeiska investeringsbanken

EU

Klimathotet

Ursula von der Leyen

EU-kommissionen

Greta Thunberg