Du borde se att stödet är bra för arbetslinjen
Replik från Akademikerförbundet SSR om det nya omställningsstudiestödet
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2022-10-28
REPLIK. Sveriges konkurrenskraft, och därmed välstånd, bygger på att arbetslivet hela tiden förnyas och kompetens hela tiden utvecklas och tillförs. Den stora arbetsmarknadsreform som nu har trätt i kraft gör just det.
Reformen består inte bara av en förändring av LAS och att alla ska få rätt till vägledning i arbetslivet, utan också att det ska vara möjligt att mitt i arbetslivet kompetensutveckla sig med inkomstbaserad ersättning.
En konstruktion som behövs för att det ska vara rimligt för yrkesverksamma att vidareutbilda sig.
Timbros jurist Adam Danieli anser på Aftonbladet debatt att det är emot arbetslinjen.
Omställningsstudiestödet är en möjlighet att studera upp till två terminer på heltid med en inkomstbaserad ersättning för personer som har jobbat minst åtta år, inte 14 som Timbro skriver.
Stödet ger möjlighet att fylla på kunskap ett flertal gånger under arbetslivet för att kunna arbeta längre. I det framtida svenska yrkeslivet räcker oftast inte den grundutbildning du skaffade dig i ungdomsåren.
Skattepengar ska bland annat användas till det som leder till att Sverige som kunskapsnation fortsätter att utvecklas.
Därför finns till exempel studiemedel och avgiftsfri högre utbildning och nu även omställningsstudiestöd. Det finansierar vi i Sverige gemensamt för att vi är övertygade om att utbildning är bra, oavsett om det är i form av grundutbildning eller kompetensutveckling senare i arbetslivet.
Trygghetsöverenskommelsen, som nu i stort är färdigförhandlad på alla arbetsmarknadens olika delar, är tveklöst den reform som skapar bäst förutsättningar för ett mer hållbart arbetsliv och ett arbetsliv längre upp i åldrarna.
Den reform Timbro kritiserar är alltså den reform som bejakar arbetslinjen mest av allt. Det är remarkabelt att Timbro inte förstår det som Svenskt näringsliv och andra arbetsgivarorganisationer, i stort alla fackförbund och alla Sveriges riksdagspartier ser, förstår och ställer sig bakom.
Ursula Berge, samhällspolitisk chef och expert på arbetsmarknadsfrågor, Akademikerförbundet SSR
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.