Debatt

Privat ägande är vägen till mångfald i skogen

C: Sedan skogsägarna tog på sig ett frivilligt miljöansvar har allt blivit bättre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi anser att det är skogsägarna som i generationer sett till så att vi har de höga biologiska och ekonomiska värden som finns i skogarna i dag, skriver tre representanter för Centerpartiet.
Vi anser att det är skogsägarna som i generationer sett till så att vi har de höga biologiska och ekonomiska värden som finns i skogarna i dag, skriver tre representanter för Centerpartiet.

DEBATT

REPLIK. Svar till artikeln Åtta miljöorganisationer: C:s krav lär döda flera av våra sista skogar

Just nu förs en vettlös debatt om Centerpartiets politik och Sveriges skogsägare, pådriven av Miljöpartiet och en rad miljöorganisationer. Detta, på grund av Centerpartiets krav om stärkt äganderätt för skogsägare och reformer för ett liberaliserat strandskydd. Debattörerna hävdar att Centerpartiet vill slakta skyddet för skogen och allemansrätten.

Man blir ju ärligt talat fundersam på om de som fäller sådana uttalanden någonsin besökt den svenska glesbygden. Hur kan det vara rimligt att bygga Hammarby sjöstad men förvägra en glesbygdsbo att bygga närmare stranden än upp till 300 meter som gäller i dag?

På den svenska landsbygden, där man enligt MP och miljöorganisationerna inte ska få bygga strandnära, är ofta skogsbruket en förutsättning för att byn inte ska dö ut helt.

Med påståenden som dessa är det svårt att förbli konstruktiv. Sveriges 330 000 skogsägare, som vårdat sina skogar i generationer förtjänar varken smutskastningen eller omyndigförklarandet från de så kallade miljövännerna.

Detta visar bara på hur de i stället misstror det privata ägandet och skogsägares engagemang för att vårda sin skog. Vi anser att det är skogsägarna som i generationer sett till så att vi har de höga biologiska och ekonomiska värden som finns i skogarna i dag.

År 1993 fick vi en ny skogslagstiftning där detaljregleringen upphörde och skogsägarna tog på sig ett frivilligt miljöansvar. Sedan dess har allt blivit bättre. Mängden skog har fördubblats de senaste 100 åren och vi avverkar mindre än tillväxten.

Antalet lövträd ökar, arealen med äldre skog ökar, antalet grova träd ökar och framför allt ökar mängden död ved i skogen. När skogen avverkas tas stor hänsyn till kultur, miljö och biologisk mångfald.

Låt oss fortsätta på den framgångsrika vägen där den privata äganderätten är en garant för mångfalden i skogen. Sveriges 330 000 skogsägare förtjänar att inte bli svartmålade.

Debatten borde i stället handla om hur vi ska genomföra de förslag som Skogsutredningen och Strandskyddsutredningen presenterat. Förslag som Miljöpartiet anslöt sig till sekunden de skrev på Januariavtalet.

Peter Helander, Riksdagsledamot, Centerpartiet
Helena Lindahl, Riksdagsledamot, Centerpartiet
Kristina Yngwe, Riksdagsledamot, Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Jordbruk, skogsbruk & fiske

LÄS VIDARE

DEBATT: C:s krav lär döda flera av våra sista skogar

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordbruk, skogsbruk & fiske

Klimat & miljö

Centerpartiet

Skogsindustri

Allemansrätten

Äganderätt

Helena Lindahl