6F:s förslag skulle skada Sverige

Replik från Diana Van och Caspian Rehbinder på Ceta-avtalet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: TT

LO-förbuden i 6F skriver på Aftonbladet att de vill stoppa Ceta. Det skulle skada både Sverige och världen. Frihandeln måste stärkas, inte stoppas.

Snart röstar EU-parlamentet om handelsavtalet med Kanada, Ceta. Det kommer stärka utbytet över Atlanten och göra Sverige, Europa och världen rikare. Det blir billigare att importera och lättare att exportera. Det gynnar både konsumenter och företag.

Vårt välstånd är byggt på handel. Tack vare en bred samsyn mellan fack, näringsliv och politiker har frihandeln stått stabilt i Sverige. Tack vare det får vi billigare varor, större produktivitetsökningar, högre reallöner och en enorm mångfald av valmöjligheter. Tyvärr är utvecklingen dyster.

Rösterna för frihandel i EU blir färre när Storbritannien lämnar unionen. Med Donald Trump är handeln mer hotad än på länge. Om också EU sluter sig är det ett oerhört hårt slag. Att 6F vill vara en del av rörelsen bort från öppenhet och välstånd visar att hoten finns även här. Centerstudenter vill gå i motsatt riktning och stärka EU:s kompetens på handelsområdet.

Världen behöver mer samarbete, inte tvärtom. Vi får inte misstänkliggöra öppenheten och utbytet mellan länder. 6F säger sig stå för progressiva ideal, men vänder ryggen åt frihandeln. Det slår mot billigare varor, större produktivitetsökningar och högre reallöner.

De skjuter inte bara sig själva i foten, utan hela Sverige.


Diana Van (C) Första vice ordförande, Centerstudenter
Caspian Rehbinder (C) Andre vice ordförande, Centerstudenter


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige

EU

Frihandel

Kanada