Likvärdig svensk skola måste gå före vinstjakt

Ekström och Stjernfeldt Jammeh: Andra partier behöver våga se problemen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverige, med ett så utpräglat skolmarknadssystem, måste åter sätta elevernas rätt till utbildning främst. En likvärdig skola måste gå före privata särintressen och marknadens jakt på vinst. Det offentliga behöver ha kontroll över skolans utveckling, skriver Anna Ekström och Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Sverige, med ett så utpräglat skolmarknadssystem, måste åter sätta elevernas rätt till utbildning främst. En likvärdig skola måste gå före privata särintressen och marknadens jakt på vinst. Det offentliga behöver ha kontroll över skolans utveckling, skriver Anna Ekström och Katrin Stjernfeldt Jammeh.

DEBATT. För oss socialdemokrater har skolan en alldeles särskild plats i samhällsbygget. En bra skola är nyckeln till Sveriges välstånd och individens frigörelse – en dålig befäster fattigdom och ärvda ojämlikheter. Därför byggde Sverige steg för steg upp ett av världens bästa och mest jämlika skolsystem under 1900-talet.

Men där är vi inte i dag. Även om vi ser att kunskapsresultaten nu vänder uppåt och fler elever lär sig mer är vi långtifrån nöjda. De senaste decennierna har eleverna allt mer sorterats på olika skolor, och betydelsen av socioekonomisk bakgrund för skolresultaten har ökat.

Vi behöver åter bygga upp ett jämlikt skolsystem som utjämnar livschanser och bidrar till sammanhållning och gemenskap. Du ska ha möjlighet att lära dig mycket i skolan, oavsett var du bor och vilka föräldrar du har.

Därför behöver:

  • Kunskapsresultaten fortsätta öka – på alla skolor!
  • Satsningarna på skolan fortsätta. Fler utbildade lärare och mer skolpersonal behövs.
  • Alla skolor vara bra skolor. Oseriösa aktörer ska inte kunna driva skola.
  • Skolan vara som starkast där utmaningarna är som tuffast. Mer resurser och de mest erfarna lärarna ska finnas där de behövs som bäst. Staten ska fördela resurser så att skillnaderna mellan kommunerna minskar och kommunerna måste aktivt arbeta för att utjämna skillnaderna inom sin kommun.
  • Skolan bli en mötesplats för barn med olika bakgrund. Segregationen måste brytas och antagningen vara rättvis.
  • Tryggheten och studieron förbättras och tilliten och respekten för lärare och annan skolpersonal öka.

Socialdemokratiska satsningar på skolan gör skillnad. Här är Malmös skolresa ett bra exempel.

Det senaste decenniet har grundskolorna i Malmö vuxit med över 10 000 elever och runt 2000 anställda. Samtidigt har kunskapsresultaten sakta men säkert ökat. Staden har arbetat aktivt med en betydande omfördelning av resurser och satsar på att bygga centrala skolor där elever från olika delar av staden kan mötas.

Det motverkar segregation och förbättrar skolans kompensatoriska uppdrag. I detta underlättar de stora statliga resurstillskotten från regeringen.

Samtidigt har nationella och lokala satsningar gjorts på lärarlöner, lovskola och språkutvecklande arbetssätt. Det senare är viktigt i en kommun som Malmö, där hälften av grundskolans elever har utländsk bakgrund. Flera språk är en tillgång i en global värld, och det svenska språket är viktigt för en lyckad skolgång för alla elever.

Malmö har lyckats höja sin andel behöriga lärare, meritvärdena stiger, behörigheten till gymnasiet ökar och störst förbättring har skett på några av skolorna i de tuffaste områdena. Det visar att det går att förändra, med beslutsamhet och mångas samlade kraft.

Men för att kunskapsresultaten ska fortsätta uppåt – i såväl Sverige som i Malmö – behöver jämlikheten öka.

Sverige, med ett så utpräglat skolmarknadssystem, måste åter sätta elevernas rätt till utbildning främst. En likvärdig skola måste gå före privata särintressen och marknadens jakt på vinst. Det offentliga behöver ha kontroll över skolans utveckling.

Nationellt och lokalt behöver vi därför tillsammans driva på för förändring. Vi socialdemokrater är beredda att ta det ansvaret. Men vi behöver stöd från andra partier som vågar se problemen med den ojämlika skolan.

Tillsammans kan vi åter se till att Sverige får världens mest jämlika och högpresterande skola.


Anna Ekström, utbildningsminister (S)
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande Malmö (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE