Debatt

Nej, SD är inte ett nytt arbetarparti

Debattörerna: De har sålt sig till storkapitalet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När SD talar om att de är ett arbetarparti så är det ”fake news” i storformat. Därför måste denna falska propaganda avslöjas.  SD är ett djupt antifackligt och löntagarfientligt parti, skriver Peter Hultqvist, Tobias Baudin och Tommy Wreeth.
När SD talar om att de är ett arbetarparti så är det ”fake news” i storformat. Därför måste denna falska propaganda avslöjas. SD är ett djupt antifackligt och löntagarfientligt parti, skriver Peter Hultqvist, Tobias Baudin och Tommy Wreeth.

DEBATT

DEBATT. Sverigedemokraterna är ett djupt antifackligt och löntagarfientligt parti. Det är ett tydligt faktum då partiet lägger förslag syftande till att försvaga de fackliga organisationerna och därmed underminera deras förmåga att hävda löntagarnas intressen.

Grundläggande för en facklig organisation är att representera alla medlemmar, oavsett bakgrund. Att som Sverigedemokraterna ställa olika grupper av svenska medborgare emot varandra genom återkommande sprida hat, motsättningar och splittring är oacceptabelt.

Den som ställer arbetare mot arbetare med utgångspunkt i vilken härkomst man har saknar fullständigt känsla för fackliga värderingar.

Genomgående för SD:s politik är att de fackliga organisationernas betydelse stegvis ska försvagas. Kraven på att på ett närmast öststatsmässigt sätt förstatliga både a-kassan och skyddsombuden visar på ett förakt den fackliga verksamheten.

Den kompetens som det fackliga engagemanget i a-kassorna byggt upp och dess nytta för medlemmarna ska kastas bort och konfiskeras. A-kassan ska överföras till staten och därmed försvinner den direkta kopplingen till löntagarna.

I förlängningen leder det till att de fackliga organisationerna undermineras och att arbetsgivarintresset blir starkare.

Sak samma gäller när SD kräver att de fackliga skyddsombuden ska avskaffas och ersättas av en statlig organisation.

Sammanlagt handlar det om cirka 80 000 välutbildade och effektiva skyddsombud som ska försvinna. Här har man slagit sig samman med Svenskt näringsliv och driver nu på för att facket ska försvinna från arbetsplatserna.

Man måste bara blind och naiv för att inte se det uppenbara, nämligen att arbetsmiljöarbetet ska byråkratiseras och löntagarintresset ska undermineras även på detta område. Detta kommer att leda till att arbetsmiljöarbetet kraftigt försvagas.

Konflikten mellan arbete och kapital är evig. Och där har SD valt sida.

Man lät sig köpas för ett antal middagar och informella möten i högertankesmedjan Timbros regi när det gäller synen på vinster i välfärden. Från att ha sagt sig vara motståndare till vinster i välfärden så gjorde SD helt om. En process där Sverigedemokraterna vädrade möjligheten att utveckla ett stöd från kapitalstarka näringslivsintressen inleddes.

Det blev till sist en del i strategin för att bygga ett samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna. Högerextremismen skulle bli rumsren och dörren till politikens finrum skulle öppnas!

För vår del är det självklart att de pengar samhället riktar till skola, vård och omsorg ska gå till just barn, ungdomar, gamla och sjuka.

Kapitalintressen ska inte skära emellan och förpassa vinster till skatteparadis.

Det är pengar som skulle behövts för att förbättra personalens möjligheter att göra ett bra jobb. Inte minst i coronatider. Men det är inte SD:s och den övriga politiska högerns uppfattning.

Inom transportsektorn finns en historia där SD i EU-parlamentet röstat emot sådant som hårdare krav på kontroller av cabotagetransporter, minska antalet körtimmar per dag för chaufförerna, öka rätten till vila och rast och krav på annan sovplats än i hytterna.

Detta är en del av sanningen om Sverigedemokraternas löntagarfientliga politik. När de talar om att de är ett arbetarparti så är det ”fake news” i storformat. Därför måste denna falska propaganda avslöjas. De har sålt sig till storkapitalet och valt sida för länge länge sedan! Så enkelt är det.


Peter Hultqvist, Socialdemokraterna
Tobias Baudin, ordförande Kommunal
Tommy Wreeth, ordförande Transportarbetareförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Peter Hultqvist

LÄS VIDARE

DEBATT S går över alla gränser för att smutskasta oss

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Hultqvist

Tobias Baudin

Tommy Wreeth

Socialdemokraterna

Kommunal

Transportarbetareförbundet

Sverigedemokraterna