Det är inte friskolorna som är problemet, S

Replik från Moderaterna om det svenska skolsystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

S vet mycket väl att det inte är våra friskolor som är det verkliga problemet – utan att nästan var fjärde barn inte klarar skolan, skriver Kristina Axén Olin.
S vet mycket väl att det inte är våra friskolor som är det verkliga problemet – utan att nästan var fjärde barn inte klarar skolan, skriver Kristina Axén Olin.

REPLIK. Det fanns en tid när Socialdemokraterna stod upp för en skola där alla barn skulle ges möjlighet att nå sin fulla potential. ”Begåvad men fattig, ge henne lika chans” var parollen på SSU:s valaffisch 1948.

 Det fanns en tid när Socialdemokraterna stod upp för funktionshindrades rätt till lika villkor – att även barn med funktionsnedsättningar skulle få samma möjlighet till en god skolgång.

 Det fanns en tid när Socialdemokraterna stod upp för barn med tuffare familjeförhållanden, alla skulle ges möjlighet att lyckas.

Den tiden är förbi. 

I utbildningsutskottet har vi Moderater föreslagit att resursskolor skulle skrivas in i lagen och där vi ville hitta en finansieringslösning för att säkra skolornas framtid.

Det röstade Socialdemokraterna nej till.

Vi la förslag om att ta reda på och hjälpa de barn som inte har dator, wi-fi eller hemförhållanden som möjliggör distansundervisning.

Det röstade Socialdemokraterna nej till.

Vi la förslag om att ta bort avgiften för Komvux för pandemins gymnasieelever.

Det röstade Socialdemokraterna nej till.

Vad ännu värre är att Socialdemokraterna sviker alla landets elever, familjer och Sveriges tillväxt.

När Skolverket i höstas samlade in betyg från elever i åk 6, hade fler än var fjärde elev, icke godkänt i minst ett ämne. Det är otroligt oroande.

Över 16 000 elever lämnar varje år grundskolan, utan examen och möjlighet till gymnasiestudier. En uppenbar risk för kriminalitet, utanförskap och bidragsberoende.

Men om detta vill Socialdemokraterna inte tala om. I stället väljer Gunilla Svantorp och Socialdemokrater att med emfas tala om ”skolmarknad” och ondgör sig över landets friskolor.

Socialdemokraterna vet mycket väl att det inte är våra friskolor som är det verkliga problemet – utan att nästan var fjärde barn, och särskilt barn i utanförskapsområden, i socioekonomiskt svaga familjer, inte klarar skolan.

Ni borde skämmas!


Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE