ÅSIKT

Ni har redan valt bort dem med störst behov

Slutreplik från V om vinster i välfärden

Ulla Andersson svarar Håkan Tenelius, Vårdföretagarna.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SLUTREPLIK. Näringslivets lobbyister hamrar flitigt på sina tangentbord dessa dagar. Med allt svettigare fingrar.

Det är bråttom att försöka underminera Ilmar Reepalus utredning om välfärden, som pekar ut oförenligheten mellan vinstdrivande bolags uppdrag – att dra in så mycket pengar som möjligt till ägarna – och en välfärd för alla.

En av de flitiga näringslivslobbyisterna är Håkan Tenelius, Vårdföretagarna, som anser att min kritik av den nuvarande svenska profitmodellen bygger på myter: ” Den nya myt Ulla Andersson lanserar är att Ilmar Reepalus utredning skulle visa att de privata alternativen missgynnar de som har de största behoven.”
Nej, Håkan Tenelius, just det behöver jag aldrig ens påstå, av det enkla skälet att de privata bolagen inte kan missgynna dem som har de största behoven - eftersom de valt bort dem.
Privata bolag verkar i huvudsak etablera sig i områden där människor har högre utbildningsnivå och inkomster. Människor med tyngre jobb och sämre hälsa undviks däremot, eftersom det kostar mer att driva verksamhet med såna ”kunder”.
Genom detta segregerande urval av elever och patienter förstärker vinstjakten klyftorna i samhället.

Dessvärre för näringslivet och Tenelius är de kraftigt idémässigt på defensiven. Sveriges befolkning vill slå vakt om en jämlik gemensam välfärd utformad efter människors behov i stället för styrd av kortsiktiga bolagsvinster.

Det är den viljeinriktningen som nu måste leda till verklig politisk förändring. Och ska det bli av behövs Vänsterpartiet.


Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.