ÅSIKT

Du försvarar något som bör svartmålas

Replik från Jonas Paulsson om dansk köttindustri

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Förutom djurplågeri bidrar den danska näringen med ohälsa när vi äter köttet, antibiotikaresistens, övergödning av Östersjön och klimatförändringar. Därtill även avskogning i Amazonas eftersom grisarna föds upp på sojabönor från Brasilien, skriver debattören.
DEBATT

REPLIK. Dagen efter att vi kunnat läsa om hur permafrosten tinar i Sibirien drar Christofer Fjellner (M) en lans för köttindustrin i Danmark. Danmark har en av världens kanske mest industrialiserade fläskindustrier. Varje dag slaktas 50 000 grisar i landet.

Förutom djurplågeri bidrar den danska näringen med ohälsa när vi äter köttet, antibiotikaresistens, övergödning av Östersjön och klimatförändringar. Därtill även avskogning i Amazonas eftersom grisarna föds upp på sojabönor från Brasilien.

Redan 2010 rapporterade FN:s miljöpanel att vi omgående och drastiskt måste minska konsumtionen av kött- och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Vi ska verkligen inte sluta svartmåla den danska grisindustrin utan i stället svartmåla och framför allt beskatta allt kött och alla mejeriprodukter.

Moderaternas ointresse för en rationell miljö- och jordbrukspolitik kommer att stå oss alla extremt dyrt. Efter två snöfattiga vintrar har vi i stora delar av landet rekordtorka. Skördarna i södra Europa är detta år 50 till 60 procent lägre än vanligt.

Den europeiska jordbrukspolitiken kostar varje år européerna 800 miljarder kronor. Det är extremt förvånande att Christofer Fjellner väljer att försvara denna industri som slukar våra skattepengar vilka hade kunnat användas till exempelvis skattesänkningar eller arbeten i välfärden.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Djurskydd