Jag älskar mitt jobb – men ge mig bättre lön

Undersköterska: Att ta hand om liv är inte värt någonting i pengar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: JOHNÉR
Mukta Sundin skriver att hon älskar sitt jobb men vill ha bättre villkor. ”Många frågar mig varför jag stannar i vården när lönen är så dålig som den är. Tänk om alla verkligen tänkte på sin lön inom vården? Ja, då hade vi undersköterskor inte funnits. ”

DEBATT. Jag har underbara brukare (de gamla), arbetskollegor och är mycket stolt över min arbetsplats. Där sätter vi brukarna i fokus och vi gör det lilla extra flera gånger om dagen. Där skrattar vi och har roligt.

Jag trivs så otroligt bra med mitt arbete att jag längtar tills dagen efter, för då vet jag att det är arbete igen.

Alla vet att vi undersköterskor har en låg lön. Att vi undersköterskor jobbar med gamla människor som byggt upp vårt land. Gamla människor som är på sin sista anhalt. Vi håller dessa människor i handen när deras sista andetag tas. Vi undersköterskor är med när dem körs ut på båren till begravningsbilen. Ett sista hejdå.

Det är människor vi undersköterskor tar hand om. Det är människor. Liv. Men att arbeta med liv är inte värt någonting i dag. Det är i alla fall inte värt pengar.

Många frågar mig varför jag stannar i vården när lönen är så dålig som den är. Tänk om alla verkligen tänkte på sin lön inom vården? Ja, då hade vi undersköterskor inte funnits.

Då hade alla äldre fått bo kvar hemma. De hade fått klara sig själva och fått gått omkring med avföring i sina blöjor. De hade gått minste om kanske den enda närheten de nu får. De hade fått somna in ensamma, utan någon som håller deras hand när de ligger inför döden. Det hade inte funnits någon undersköterska som stryker handen över den döendes kind. 

Tycker man om äldre människor, som jag gör, så tycker man om att hjälpa de äldre när de själva inte kan. Tycker man om när man får ett leende och en kram från en äldre, så vet man att man har valt rätt yrke.

Men ibland undrar jag faktiskt vad som gör att jag stannar kvar i mitt arbete.

Jag vill ha bättre lön och jag vill kunna ha råd att vara hemma när jag är sjuk och det kan jag om jag byter yrke.

Men det är de gamlas leende, närhet och omtanke som gör att jag är kvar.

Tänk om man hade samma villkor som i Norge. Från den första sjukdagen har man full ersättning. Då skulle jag verkligen kunna vara hemma och vara sjuk när jag behöver vara det.

Utan att jag behöver ligga och tänka på min ekonomi.

Jag är undersköterska för jag gör under varje dag!


Mukta Sundin, undersköterska


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM