Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Naivt att inte se fiskets påverkan på Östersjön

Replik till Sveriges fiskares producentorganisation om krisen i havet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-09-04 15.20

Föroreningar påverkar havets ekosystem och därmed allt levande i havet. Men att blunda för den förödande påverkan som industri- och botterntrålfisket har haft, och har än i dag, är både naivt och kunskapsfientligt. Replik från Konrad Stralka och Joakim Odelberg.

REPLIK. Peter Ronelöv hävdar att fisket inte är orsaken till Östersjöns krisande fiskbestånd, utan att problemen beror på föroreningar och övergödning.

Det är korrekt att dessa faktorer påverkar havets ekosystem och därmed allt levande i havet, men att blunda för den förödande påverkan som industri- och botterntrålfisket har haft, och har än i dag, är både naivt och kunskapsfientligt.

 

Parasiter och föroreningar kan påverka torskens tillväxt marginellt. Så länge det finns tillräckligt av torskens föda, det vill säga sill och skarpsill, påverkas inte tillväxten av dessa faktorer.

Men när de stora industritrålarna, som tar upp 95 procent av fångsten i Östersjön, fiskar upp torskens föda är det svårt för beståndet att återhämta sig.

 

Ronelöv hävdar vidare att de storskaliga trålarna fiskar det som vetenskapen kommit fram till och som politiken beslutat.

Problemet är att årtionden av felrapportering av fångster, ett totalt misslyckande vad gäller fungerande kontroll av fisket samt en avsaknad av långsiktiga riskbedömningar i kvotråden, har skapat stora osäkerheter i data som vetenskapen använder sig av – osäkerheter som inte beaktas.

Att lägga all skuld på historiska föroreningar och förminska fiskets roll är ett desperat försök att undvika ansvar

Det är decennier av misslyckad förvaltning och politiska beslut som lett till överfiske och den allvarliga situationen för Östersjöfisken som vi har i dag – först torskkollapsen, och nu hotet mot sillen och skarpsillen.

Förvaltningen som ska reglera fisket till hållbara nivåer fungerar inte. Alla som nyttjar havet borde i stället arbeta för en hållbar förvaltning som tar hänsyn till hela ekosystemet, inte luta sig tillbaka på rådande förvaltning som år efter år bevisligen bidrar till minskade fiskbestånd.  

 

Att Ronelöv försöker lägga all skuld på historiska föroreningar och förminska fiskets roll är ett desperat försök att undvika ansvar.

Det är dags att vi omvärderar hur vi använder våra resurser och lär oss av våra historiska misstag – annars tenderar vi att återupprepa dem gång på gång.


Konrad Stralka, vd Baltic waters
Joakim Odelberg, naturfilmare och fotograf

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln