Hultqvist, är du rätt person för jobbet?

Liberalerna: Frågetecknen kring försvarsministern inställning till Nato är flera

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Peter Hultqvist kommer att ha en central roll när Sverige ska bli en del i Natosamarbetet. Frågetecken kring försvarsministerns inställning i detta avseende är tyvärr flera, skriver Johan Pehrson och Allan Widman.
Peter Hultqvist kommer att ha en central roll när Sverige ska bli en del i Natosamarbetet. Frågetecken kring försvarsministerns inställning i detta avseende är tyvärr flera, skriver Johan Pehrson och Allan Widman.

DEBATT. Som försvarsminister kommer Peter Hultqvist ha en central roll när Sverige etablerar sig i Nato-samarbetet.

För att utföra den uppgiften på bästa sätt krävs både entusiasm och vilja. Har försvarsministern det? Det måste Hultqvist nu tydliggöra för det svenska folket.

Alla som suttit med vid ett föreningsmöte vet att den medlem som surar och bromsar sällan gör varken sig själv eller föreningen en tjänst. Vemod och nostalgi som inställning i denna känsliga tid kommer inte tjäna Sverige väl.

Frågetecken kring försvarsministerns inställning i detta avseende är tyvärr flera.

Många har redan noterat försvarsministerns ultimativa löfte i höstas om att han aldrig skulle medverka till ett svenskt Nato-medlemskap. Ett nej som nu blivit ett ja.

En sådan missbedömning av omvärlden är illa nog. Men det finns fler piruetter från Hultqvists sida.

Mitt under tiden för den säkerhetspolitiska analysen kom nyheten från finsk sida att den svenska försvarsministern hade erbjudit finnarna ett försvarsförbund mellan våra två länder. Ett förbund som skulle backas upp av USA.

Finland har ju till skillnad från Sverige öppet och transparant närmat sig medlemskap i Nato och var förstås inte intresserade av Hultqvists bygge. De säkerhetsgarantier ett Nato-medlemskap ger går inte att jämföra med något annat.

Tre dagar efter händelsen, den 11 april, ska Peter Hultqvist enligt egen utsago ha bestämt sig för att vara för ett Nato-medlemskap.

Det vill säga att in i det sista, trots brinnande ryskt anfallskrig i Europa, försökte försvarsministern hålla Sverige utanför Nato.

Denna motvilja oroar. Det påminner om biskop Brask som på sin brasklapp enligt berättelsen ska ha lämnat det dolda meddelandet ”härtill är jag nödd och tvungen”. Ett hemligt meddelande för att senare ha vägar ut ur sitt ställningstagande.

Sverige och Nato har nu inte råd med ett medlemskap på halvfart. Ska vi snabbt nå maximal säkerhet i vår del av världen krävs en välvilligt och piggt agerande.

Därtill behöver Sverige en försvarsminister som orkar hålla emot vänsterut. Inte minst ifall regeringen är beroende av Natofientliga partier som Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Inför valet 2010 fick Vänsterpartiet in i det rödgröna valmanifestet att USA skulle dra tillbaka sina trupper från baser runt om i världen. Det hade varit en dröm för Putin och hans allierade.

Vilka säkerhetspolitiska krav ska V och MP nu ha?

Vi liberaler välkomnar självklart omprövningen från Socialdemokraterna. Efter att verkligheten kommit ikapp har en stor majoritet av riksdagen ställt sig bakom en svensk Natoansökan. Ett beslut för fred och frihet i en mörk tid.

Det är hög tid för Sverige att bli medlem i den demokratiska världens försvarsallians. Både inför och i början av medlemskapet krävs en tydlig ledning.

Har du viljan, kraften och entusiasmen att föra Sverige in i Nato, Peter Hultqvist?


Johan Pehrson, partiledare (L)
Allan Widman, försvarspolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE