Jag kom två veckor för sent – då ska jag ut

Debattören: Det nya förslaget för ensamkommande är konstigt och orättvist

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hur bestämde ni just de gränserna som gör skillnad på mig och de andra, skriver Ahmad Rahimi.

DEBATT

DEBATT. Häromdagen gick Centerpartiet ut med att de röstar för den nya gymnasielagen som innebär att 9 000 ensamkommande ska få stanna för att studera.
Jag är glad för de som omfattas av den lagen men tyvärr är jag inte en av dem eftersom jag ”bara” fick vänta 14,5 månader på mitt besked och inte 15. Det känns som att politikerna har suttit och räknat på hur många som får plats i landet. De två veckorna gjorde att jag inte fick chansen.

Den senaste tiden har många gett upp hoppet om Sverige och gett sig av till Frankrike eller Tyskland så det kan inte vara 9 000 som omfattas ändå.

Hur bestämde ni just de gränserna som gör skillnad på mig och de andra?

Dessutom pratar ni alltid om att den som får asyl måste ha skyddsskäl. Vad händer med det nu? Jag är så trött på de politiker som tjatar om skyddsskäl och sen inte följer sina egna principer.

Om man ser till säkerhetsläget i Afghanistan så har alla därifrån skyddsskäl.  Afghanistan vaknar nästan varje dag till blod och död medan Sverige vaknar till lugn och glädje. Bara den senaste veckan har minst 57 människor dödats och minst 119 skadats i Afghanistan. Bland de finns både män, kvinnor och barn. 

Ni har själva pratat om skyddsskäl men nu hittar ni på en ny lag där det inte spelar nån roll om skyddsskäl finns eller inte. Det blir en konstig och orättvis lag.

I stället borde ni se till att Migrationsverket följer lagarna och gör rättssäkra bedömningar av människors skyddsskäl. Alla som varit i Afghanistan vet att det är krig där och ni pratar om studier. Jag förstår inte längre vilka lagar som gäller i det här landet?

Ni skapar själva konflikter mellan partierna när några säger att det är en dålig lag för att alla utan skyddsskäl måste lämna landet, men i stället för att ordna upp detta och kontrollera människors skyddsskäl ordentligt så hittar ni på en annan, ny lag.

Är det kanske för att ni inte kan erkänna att det nuvarande systemet inte fungerar? Migrationsverket har redan erkänt att de gjort många fel i sina utredningar, men gör ingenting åt det. 

Avslutningsvis vill jag bara säga att vi behöver en rättssäker asylpolitik. Ni själva välkomnade oss och har ändrat spelreglerna under resans gång. Skada inte fler unga människor nu! 

I dag behöver vi er och ni behöver oss, som arbetskraft. Glöm inte att vi är en investering för det här landet som ni redan har lagt mycket pengar på. Om vi får stanna här kommer vi kunna ge det tillbaka!


Ahmad Rahimi, människorättsaktivist 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

De ensamkommande flyktingbarnen

Migrationsverket

Afghanistan

Centerpartiet