ÅSIKT

Nygren avvisades fyra gånger

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Författaren Ulf Nygren skrev i Aftonbladet den 6 januari att han blivit utslängd ur kriscentret på Arlanda. Det är inte riktigt sant, faktum är att han visades ut inte mindre än fyra gånger.

Själv träffade jag honom första gången på en av de pressträffar vi hade; han utmärkte sig där med udda frågor som de övriga journalisterna klarat av vid krisens början. Lite senare fick jag syn på honom vid ett bord inne i kriscentret. Eftersom han tidigare varit med vid en pressinformation (vilket i och för sig inte är något fel) frågade jag varför han var i kriscentret. Han uppgav att han väntade på anhöriga, och jag lät mig nöja med detta besked.

Dock reagerade senare andra i kriscentret, såväl anhöriga som personal, när Ulf började flytta runt mellan borden och intervjua dem som satt där. Självklart är journalister, som själva berörts av katastrofen, välkomna i kriscentret. Men där tillåter vi varken intervjuer eller fotografering; där ska människor som behöver trygghet och stöd inte behöva riskera att bli utlämnade på sätt som de inte önskar.

Där fanns för övrigt också de som önskade kontakt med journalister, vilket vi också bistod med.

Men åter till Ulf; då han störde och oroade övriga i kriscentrat, fick han lämna lokalen. Detta inträffade inte en gång, utan fyra gånger. Hade han för alla de professionella stödpersoner som fanns i kriscentrat kunnat styrka sina uppgifter hade han givetvis fått hjälp, eventuellt enskilt om han stört övriga för mycket. Ulf valde i stället att försöka smyga sig in flera gånger och återuppta sitt intervjuande.

Sedan kriscentret öppnade den 28 december har cirka 12 000 resenärer och ungefär lika många anhöriga fått hjälp och stöd. Vi har fått hjälp av många professionella och ideella i olika funktioner.

Men tyvärr lockar

en sådan här kris även människor som inte har någon roll, varken som drabbad eller som hjälpare. Vi har avvisat flera som uppgivit sig vara utsända av hjälporganisationer, men som vid en närmare kontroll inte har något sådant uppdrag. Flera av dem är säkert utmärkta och dugliga personer, men vi måste försäkra oss om att de som hjälper är lämpade för uppgiften. Jag hoppas vi därmed kunnat hjälpa så många som möjligt så bra som möjligt i en mycket svår situation.

Jan Lindqvist (Informationschef Stockholm-Arlanda Airport)