ÅSIKT

Makten tar inte längre ansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

Christina Husmark Pehrsson svarade aldrig på min förfrågan om hon kunde ge ett arbete till den stackars kvinnan som är livegen på försäkringskassan. Minns ni henne som ville bli utskriven från sjukförsäkringen för att hon fått ett bra avgångsvederlag från sin arbetsgivare. Försäkringskassan säger nej och kräver att hon ska jobba i tre månader för att se om hon orkar vara friskskriven. Problemet är bara det att hon inte längre har någon arbetsplats. Och att hon givetvis inte längre behöver ligga samhället till last.

Regeringen borde jubla eftersom de vill att människor tar ansvar för sig själva.

Men det är så symptomatiskt att människor som hamnar i kläm negligeras. De får ingen hjälp. Stora byråkratiska system, mäktiga företag och politiker behöver inte bry sig om den enskilda människan. Deras uppdrag är kollektivet och inte individen. Makten vill inte längre ta något ansvar. Det är därför den hela tiden organiserar om och överför ansvaret till någon annan. Det fiffigaste är att dela upp ansvarsfrågan genom att lägga över folknära besvärliga frågor på många tjänstemän i olika sektorer. Då behöver ingen ta ansvar, åtminstone inte för helheten.

Människor som inte passar in någonstans och som välfärdsbyråkrater kastar mellan olika system har fått en egen beteckning. De kallas för människor med sammansatta behov eller kort och gott för rättshaverister.

Är du en sådan besvärlig människa? Mejla oss [email protected]

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM