ÅSIKT

Tillbaka till skolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Skolminister Jan Björklund vägrade att kommentera förslaget från folkpartister i Malmö som krävde att bara svenska får talas på lektionerna i kommunens skolor.

Tystnad är också talande. Jag hade förväntat mig att en så kallad liberal skolminister år 2007 hade tagit avstånd från förslaget.

Herregud, det är ju en återgång till 1800-talets folkskola. I Norrbotten lär många människor, tornedalsfinnar och samer allra mest, få rysningar i hela kroppen. En del vet hur det var och andra har hört skräckhistorierna från sina släktingar om när de förbjöds att tala sitt modersmål i skolan. De som bröt mot reglerna fick antingen stryk eller kvarsittning.

Framför allt bidrog denna bestämmelse om att svenska var det enda språket till att barn blev stämplade som andra klassens människor. De fick dåligt självförtroende och pekades ut som konstiga och udda. Skolan blev ett helvete för många.

Nu vill alltså folkpartister i Malmö återinföra reformen. Lärarna ska ha ett verktyg, säger de, och förstå allt som sägs på lektionen. Underförstått att elever som talar ett språk lärarna inte begriper förmodligen snackar skit.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM