ÅSIKT

MeToo slår fel när vi män stängs ute

Debattören: Feminister som är ärligt intresserade av förändring måste säga ifrån

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: AFP
Jag, och många andra, har aldrig tidigare varit med om en samhällsfråga där den som vill engagera sig blir attackerad av så mycket personangrepp, skriver Jonas Lundström.
DEBATT

DEBATT. På tisdagen den 12 december anordnades en debatt om MeToo i riksdagen på begäran av Vänsterpartiet. Bara tre manliga deltagare från riksdagen dök upp för delta i diskussionerna.

Det är ingen överraskning. Det är det självklara resultatet efter det bemötande som män vanligtvis får när de engagerar sig i samtalet kring MeToo, så länge de inte hyllar varenda liten del av hur rörelsen hittills tagit sig uttryck.

Jag, och många andra, har aldrig tidigare varit med om en samhällsfråga där den som vill engagera sig blir attackerad av så mycket personangrepp. Det finns många män som skulle vilja engagera sig och som bryr sig om kvinnors känslor. Och som har idéer om hur man skulle kunna göra det bästa av vad som rörelsen satt fokus på.

Men det spelar ingen roll hur sakligt och respektfullt tankarna läggs fram, om man råkar tillhöra den halva av befolkningen som kallas män.

Det räcker med att säga annat än att enögt och okritiskt hylla varenda del av hur MeToo-rörelsen sett ut, för att man ska bli attackerad med insinuationer om onda avsikter.

Detta är givetvis inget som de som väljer att slå ifrån sig den kritiken förstår. Dessa, generellt sett en grupp som kallar sig feminister och själva inte är män, hyllar rörelsen förbehållslöst och ser därför inte vad som händer när någon vill lyfta fler perspektiv eller är man. Den som går in i diskussionen, lyssnande och ärligt, och man, finner sig snart ensam om att vilja samtala på ett respektfullt sätt.

Resultatet blir det självklara. Bara två grupper av män fortsätter engagera sig i frågan.

Den ena gruppen är de män som ser sin chans att köpa sig fria från skuld genom att blint attackera sig själva och alla andra som fötts med en penis.

Dom gör det till ljudet av applåder och jubel från de kvinnor som endast är intresserade av att anklaga könet man, befriade från helhetsperspektiv och eftertanke.

Den andra gruppen av män som ger sig in i debatten är dem som helt enkelt inte bryr sig om själva frågan. De har egna affekter och frustrerade känslor att ge utlopp för. De går själva in i frågan med samma medel, har inget hopp om ett respektfullt samtal och blir därför inte lika illa berörda av de härskartekniker som lyssnande män blir bemötta av.

Slutresultatet är att vi har två polariserade grupper som krigar med varandra, utan att lyssna, utan att ärligt analysera, utan att verkligen kommunicera med varandra. Samtidigt som den stora majoriteten väljer att inte engagera sig över huvud taget.

Det är dags för att de feminister som är ärligt intresserade av att den här rörelsen ska ge en permanent förändring att säga ifrån när ”medsystrar” försöker trycka ner de intresserade män som börjar engagera sig i diskussionen. Annars får man det man själv skapar. Tystnad, helt enkelt. Inget engagemang.

Det är bara tillsammans, män och kvinnor, som vi kan få bestående förändring i samhället och livet. Om inte alla arbetar tillsammans i lyssnande och respekt så kommer MeToo-rörelsen och dess effekter att dö ut. Snabbt.

Det är lyckligtvis en minoritet som förstör samhällsdebatten. De flesta människor, oavsett kön, vill ju lyssna till varandra i respekt för olika åsikter och olika perspektiv.

Vi kan inte längre låta de skrikande och polariserade minoriteterna få all uppmärksamhet. Risken är att de i sin känslomässiga blindhet skapar ännu mer splittring mellan könen, ännu mer hat, i rak motsats till vad en del av dem säger sig vilja åstadkomma.

Det var bara tre män som dök upp för att diskutera frågan i riksdagen. Jag hoppas att det kan bli fler i framtiden.


Jonas Lundström


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo