Debatt

Blanda inte bort korten om vargattackerna

Slutreplik från LRF om fårfarmen i Molstaberg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lagen kräver inte att lantbrukare måste stängsla ute statens rovdjur, skriver Palle Borgström, förbundsordförande LRF.
Lagen kräver inte att lantbrukare måste stängsla ute statens rovdjur, skriver Palle Borgström, förbundsordförande LRF.

DEBATT

SLUTREPLIK. Länsstyrelsen försöker blanda bort korten i vargdebatten. Ska en fårbonde kunna utsättas för tretton vargangrepp utan att Länsstyrelsen i Stockholm ingriper?

Lagen kräver inte att lantbrukare måste stängsla ute statens rovdjur. Enligt ägofredslagen är endast lantbrukare skyldiga att stängsla inne sina tamboskap. 

Under samtliga vargattacker mot Molstaberg har det funnits fullgoda stängsel för att hålla inne fåren. I ett särskilt yttrande från Naturvårdsverket angående ”Skyddsjakt varg – regler och tillämpning”  under rubriken ”Annan lämplig lösning” bedömer Naturvårdsverket att det inte finns någon möjlighet att kräva av en fårägare att sätta upp rovdjursavvisande stängsel samt att åtgärden är frivillig att genomföra. 

Molstaberg har en med Länsstyrelsen i Stockholm gemensamt upprättad frivillig rovdjursstängslingsplan sedan 2016. Gården har följt stängslingsplanen.  Länsstyrelsen bidrar med endast  en tredjedel av kostnaden. 

Vid första vargattacken den 2 maj fanns det fullgoda fårstaket. Vid den andra vargattacken den 5 maj var del av staketet nedtagna, på en kort sträcka på en helt annan del av fastigheten, för att dagen efter ersättas med rovdjursavvisande stängsel. 

Vargarna har enligt Länsstyrelsens bedömning sannolikt tagit sig in i en tom hage för att sedan passera ett vattendrag minst två gånger, ett vattendrag som aldrig ingått i stängslingsplanen och en stängd grind alternativt genom tre andra hagar med uppsatta fårstaket och grindar innan de kunnat attackera fåren.

Länsstyrelsen grundar sitt beslut på en bristfällig undersökning. När besiktningsmannen kom till gården mitt på dagen var fårägarna redan i full färd med att frakta bort döda djur från hagarna, via den grind som nu öppnats för fordon. Utan att prata med ägarna fastslog besiktningsmannen felaktigt att grinden även varit öppen under natten.

Besiktningsmannen kontrollerade heller inte övriga delar avfårhagen för att se om vargarna tagit sig in på annan plats. Kontrollanten pratade inte med ägarna överhuvudtaget.

Diskussionen om Sverige ska kunna ha en lammnäring kvar i vårt land när varg etableras kommer vi att ta med politikerna. 


Palle Borgström, förbundsordförande LRF


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Molstaberg

LÄS VIDARE

DEBATT. Vargen dödar deras får – nu ger de upp

ÄMNEN I ARTIKELN

Molstaberg

Länsstyrelsen i Stockholm

Vargar

Lantbruk