Debatt

Rebecca Weidmo Uvell: Varför är marknadshyror värre än bostadsbrist?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Låt folk hyra ut sina bostadsrätter – och ta betalt vad det faktiskt kostar

Rebecca Weidom-Uvell.
Rebecca Weidom-Uvell.

Det är svårt, ja nästan omöjligt att hitta en lägenhet att hyra i Stockholm. Därför har regeringen lagt ett förslag om att det ska bli lättare att hyra ut bostadsrätter. Men nix, oppositionen inklusive SD säger nej. Att öka utbudet och ge fler möjlighet att bo i större städer är inte alls lika viktigt som principen att alla lägenheter ska kosta lika mycket i hyra.

Även i dag får du hyra ut din bostadsrätt. Men eftersom den så kallade ”bruksvärdesprincipen” gäller får du bara ta betalat vad motsvarande hyresrätt kostar i samma område. Hyrorna är hårt reglerade, vilket innebär att för en 2:a i Stockholms innerstad på 50 kvadratmeter betalar du i snitt cirka 6 000 kronor. Bostadsrätter har däremot marknadspris, så motsvarande lägenhet kostar som bostadsrätt inklusive avgift och räntor idag cirka 9 000 kronor. Men du får alltså bara ta 6 000 kronor om du skulle hyra ut din bostadsrätt. Annars har hyresgästen rätt att stämma dig i Hyresnämnden, få hjälp av Hyresgästföreningen och har stor möjlighet att få tillbaka varenda spänn i mellanskillnad. Oavsett vad det står i avtalet mellan dig och hyresgästen. De avtalen är inte ens värda pappret de är skrivna på.

Ja, ni har läst rätt. För att få hyra ut en lägenhet får du idag alltså BETALA för att någon ska bo där. Det spelar ingen roll att du kan bevisa att du har motsvarande kostnader, det är bruksvärdesprincipen som gäller.

Det ska kosta ungefär lika mycket i hyra oavsett om du bor i en sliten betong-tvåa i Tensta eller en sekelskifteslägenhet på Söder. Eller för den delen, om du bor i Borlänge eller i Stockholm. Och nivån är bestämd av socialdemokratiska Hyresgästföreningen i förhandling med värdarna. Allt reglerat i hyreslagen. Vet ni vad det skiljer i snitt i hyra mellan en 2:a i Borlänge och en på Östermalm? 1500 kronor per månad.

Jag tror inte idén med systemet var att vissa familjer skulle ha en mängd kontrakt som går i arv i generationer, bara de med bra kontakter eller de som kan hosta upp flera hundra tusen svart för kontrakt skulle kunna få tag i en hyresrätt. Men så ser det ut. Alla andra får snällt knacka på hos banken och fråga om de kan köpa en lägenhet som man sedan betalar höga räntor för.

Oppositionen hävdar lite olika skäl varför de säger nej men i grunden vill samtliga skydda dagens system. Skydda en liten elit så att de kan fortsätta sälja dyra svartkontrakt eller i decennier ge lägenheter till släkt och vänner. För om bostadsrätter får hyras ut för faktiskt kostnad blir dessa de enda med verklig marknadshyra. Och hellre inga fler lägenheter än marknadshyror. Tydligen.

Rebecka Weidmo Uvell

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rebecca Weidmo Uvell

ÄMNEN I ARTIKELN

Rebecca Weidmo Uvell