Debatt

Rebecca Weidmo Uvell: Barnfria caféer är en utmärkt idé

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Tips: Så skrämmer ni bort oss barnfamiljer – och lockar till er andra gäster

Rebecca Weidom-Uvell.

Ett café på Kungsholmen i Stockholm satte nyligen upp en skylt att barn inte längre var tillåtna att besöka stället. Med hänvisning till att oansvariga föräldrar länge låtit sina barn springa runt utan övervakning och orsakat problem för personalen, som bränt sig på hett kaffe etc. Eftersom vi är i Sverige – de kränktas hemland – anmäldes givetvis den lilla lappen på dörren direkt till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Och eftersom ägaren inte vågade riskera att förlora och därmed få betala skadestånd tog han genast ner lappen och kastade den i papperskorgen.

Jag har barn. Två till och med. I värsta springa-runt-åldern. Jag tycker att barnfria caféer är en alldeles utmärkt idé, precis om de hotell och flygresor utan barn alla resebolag numera erbjuder. När jag har egentid utan barn söker jag, och många barnfria med mig, knappast upp de största familjehaken utan letar kryp-in som enbart vänder sig till en vuxen publik.

För jag är nästan ännu mer irriterad på andra föräldrar sedan jag själv fick barn faktiskt. Människor som tror att det viktigaste på planeten är att de själva – andra människor finns nämligen inte – och låter barnen röja precis som de vill, ”för barn är ju så himla härliga!”. Speciellt deras. Jag har stött på dem inte bara på caféer utan i mataffärer, där barn har lekt kull, åkt sparkcykel eller kört race med kundvagnarna i full fart i gångarna. Jag träffar dem när jag reser, då ungarna kan sparka på sätet framför dem i flera timmar. De springer fram och tillbaka i gångarna lika många timmar. Eller sitter och skriker och bankar med gaffeln i bordet på restauranger. I en leksaksaffär berättade personalen att de på allvar finns föräldrar låter sina barn leka med sakerna i butiken någon halvtimme bara för att sedan gå ut igen utan att köpa något. Som någon typ av gratis lekland.

Så till alla dessa föräldrar vill jag bara säga: skärp er. Hur ska era barn lära sig att visa hänsyn när ni själva inte gör det? Om du är för trött för att ta konflikten, stanna hemma då.

Och till alla de ställen som tyckte skylten var en kanonidé men är rädda att DO plötsligt tittar in genom glasdörren, här kommer några skyltfria tips för att mota bort barnfamiljerna i dörren. Förbjud barnvagnar på grund av brandsäkerhetsskäl.  Släng ut alla barnstolar. Ta bort festis, pannkakor, ostfrallor och annat barnvänligt från menyn. Vi föräldrar kommer ihåg ställen där det gick smidigt att ha barnen och vänder i dörren om det luktar vuxen-hak. Men oroa er inte, ni kommer få nya kunder. Som vill njuta av en kopp kaffe på stan. Utan barn.

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rebecca Weidmo Uvell

ÄMNEN I ARTIKELN

Rebecca Weidmo Uvell