Debatt

Så kan fler starta eget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Rebecca Weidmo Uvells bästa tips till Tillväxtverket

Det har stormat kring Tillväxtverket, som ska ”skapa möjligheter för företag och regioner”. Mest fokus har legat på festandet men än mer anmärkningsvärt tycker jag är hela myndigheten. Här har alltså regeringen skapat en ny myndighet med 350 anställda och gett dem 3,7 miljarder för att de ska göra fluffiga saker som att ”arbeta för hållbar tillväxt” och ”underlätta förnyelse i företag och regioner och göra det enklare för företag”.

Och som företagare tänker jag direkt, okej, här är visionerna. Men var är målen?

Något konkret, siffror till exempel. Jättebra uppfinning. Antal nya företag 2012, till exempel. Nix. Inget. Sida upp och sida upp med fluff och floskler. Och i resultatet kan man läsa att vi för miljarderna fått en undersökning som visar att de flesta företag vill växa. Nähe? Så de menar alltså att vi som driver företag vill få fler kunder, tjäna mer pengar och kunna anställa fler? Där ser man. Stoppa pressarna.

Vi har också fått 11 200 nya företag. Det låter ju kanon. Tills man läser ”enligt projektägarnas prognoser”. Det är alltså inga riktiga företag vi fått utan 11 000 prognoser.

Och sen har de satsat 375 miljoner kr på ”kvinnors företagande” utan utvärdering. För att de glömt att ta personnummer eller organisationsnummer. 350 personer jobbar på Tillväxtverket och ingen kommer på tanken att ta folks uppgifter? Det är faktiskt skandalöst amatörmässigt.

3,7 miljarder av hårt arbetande människors pengar. Ja, för skattepengarna kommer nämligen inte från en kran i Rosenbad utan från människor som jobbar och sliter för att i runda slängar betala hälften av det de tjänar till staten. I form av allt från inkomstskatt till moms och bensinskatt. Och de pengarna ska behandlas varsamt och med den respekt de förtjänar.

Så, summan av kardeumman är alltså att regeringen gärna vill att fler startar företag, helst kvinnor. Hur? Det verkar de inte veta. Till det räckte väl inte miljarderna. Så det kan jag hjälpa till med men för en betydligt mindre summa än 3,7 miljarder.

Vad jag själv föreslår? Gör den privatekonomiska risken att starta eget mindre. Det är det enskilt största hindret varför folk inte vågar. Två förslag: ta bort kapitalbeskattningen under tre år för nya företag så att fler har råd att betala tillbaka lånet de tagit för att starta. Och ta bort arbetsgivaravgifterna på egen lön. Sjuklönen betalar du ändå själv idag, även om man ändå inte har råd att vara sjuk. Besparingen för företaget skulle också göra att man snabbare har råd att

anställa sin första person.

Varsågod, regeringen. Lägg NU ner Tillväxtverket.

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rebecca Weidmo Uvell

ÄMNEN I ARTIKELN

Rebecca Weidmo Uvell