Hur ska unga arbetslösa få jobb?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ungdomsarbetslösheten har seglat upp som en av de hetaste valfrågorna.

I kvällens "20 minuter" debatterar Jonas Jacobsson Gjörtler (M) och Pia Nilsson (S) den omdiskuterade reformen med sänkta arbetsgivaravgifter för unga under 26.

– Det har inte skapat jobb, det är skattepengar i sjön, säger Pia Nilsson.

I dagens Aftonbladet berättar moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kindberg Batra att hon uppmanat alla moderata riksdagsledamöter att pressa socialdemokraterna om sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

Enligt moderaterna innebär socialdemokraternas slopande av reformen att kostnaden att anställa unga kommer att "chockhöjas", vilket kommer leda till ökad arbetslöshet.

Men den bilden stämmer inte, menar finansutskottets Pia Nilsson (S) som anser att moderaternas antagande bygger på ett "baklängesresonemang".

"Riktade åtgärder viktigast"

– De utgår från att den här reformen har skapat jobb och så är det inte, det har forskningen slagit fast. Därför kommer vår höjning inte att få några konsekvenser, säger hon.

Enligt socialdemokraterna är det feltänkt att sänka arbetsgivaravgifterna för alla under 26 år.

– Vi vill införa riktade åtgärder till de unga som står långt från arbetsmarknaden. De här pengarna går till anställningar som skulle blivit av ändå, det är skattepengar i sjön, säger hon.

Men den här verklighetsbeskrivningen köper inte Jonas Jacobsson Gjörtler (M), ledamot i finansutskottet, som också hänvisar till forskning, som säger att reformen har givit jobb.

"Vi behöver låga trösklar"

– Forskningen från IFAU visar ju att det skapats ett antal tusen jobb. Det här är ett sätt att säkerställa låga trösklar till arbetsmarknaden för unga, säger han.

Om kritiken om att de här jobben är alldeles för dyra svara han så här:

– Det är inte korrekt. Man måste ställa den kostnaden mot kostnaden om människor blir kvar i långvarigt utanförskap, säger han.

Så vad vill socialdemokraterna göra med pengarna man sparar på att slopa de sänkta arbetsgivaravgifterna?

– Det är viktigt att se till att unga arbetslösa får hjälp den första dagen, vi satsar också på en 90-dagarsgaranti och ska arbeta på att ta fram praktikplatser, säger hon.

Missa inte debatten i kvällens "20 minuter" klockan 18

Publisert: