Lööf visar högerns hänsynslösa agenda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lars Ohly: Sorgligt att folkrörelsepartiet Centern har förlorat sin själ

I dag väljer Centerstämman Annie Lööf till partiledare. Samtidigt som jag vill gratulera Annie Lööf till den nyvunna positionen beklagar jag att Centerpartiet med det valet tar ett rejält kliv åt höger.

Lööf förespråkar en politik som bygger på att var och en ska ta hand om sig själv och se till sin egen välfärd. I stället för ett samhälle där vi alla bidrar efter förmåga och ser till att de som behöver mest stöd och hjälp får det vill Lööf privatisera och individualisera tryggheten. Var och en ska spara pengar till sig själv och på så sätt skapa en buffert om olyckan är framme. Och de som inte har råd eller inte är tillräckligt förutseende, de får skylla sig själva.

Höginkomsttagarna vill Lööf ge en jättelik skattesänkning samtidigt som lågavlönade ska konkurrera till ännu lägre löner. Lööf vill rasera tryggheten för alla som jobbar, genom att arbetsgivarnas möjlighet att sparka folk efter eget behag ska öka.
Linjen är konsekvent. De som redan har mycket ska få mer. De som har små marginaler ska få ännu mindre. Lööf konstaterar glatt i en artikel att ”regeringen sänkt kostnaderna för företagarna med 50 miljarder kronor”. Trots detta är arbetslösheten hög och det så kallade utanförskapet oförändrat. Men för Annie Lööf är det inte tillräckligt. Hon vill att ännu mer pengar ska föras över från dem som arbetar till aktieägarna.

Annie Lööf går så långt att hon föreslår att alla ska födas med en F-skattsedel. Det är en strategi för att ge närmast oinskränkt makt till arbetsgivarna samtidigt som varje form av gemensamt agerande mot låga löner eller dåliga förhållanden på arbetsmarknaden förhindras. Lööf vill att ska de anställda stå med mössan i hand, göra som chefen säger och vara tacksamma för att ha jobb. Men helst ska du inte vara anställd alls utan göra samma jobb med F-skattsedel. På så sätt minimeras företagens skyldigheter samtidigt som många fråntas sina sista rättigheter och förlorar tryggheten på jobbet.
Det är inte särskilt förvånande att Annie Lööf har Margaret Thatcher som politisk förebild. Thatcher gjorde sig känd som den hårdföra brittiska högerns främsta representant under 80-talet. Under hennes tid krossades fackföreningar, mängder av gemensamt ägda företag privatiserades och stora nedskärningar i välfärden genomfördes. Det var en politik som trampade på sjuka och arbetslösa och skamlöst gynnade de redan välbeställda.

Centerns högervridning har redan gått långt under Maud Olofssons ledning. Nu blir centern på allvar det mest nyliberala partiet i Sverige. Det är naturligtvis också uppfriskande. I stället för moderaternas PR-trick och finter som systematiskt syftat till att försöka dölja konflikten mellan höger och vänster får vi nu en partiledare som står för plattare skatt, mindre gemensam välfärd och större makt för företagen mot de anställda.

Tidigare var det självklart att Moderaterna var överklassens parti, medan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna var arbetarnas partier. Med Annie Lööf som partiledare för Centerpartiet får Stureplanshögern nu en tydlig politisk företrädare,.
Jag ser fram emot debatten med en höger som säger vad den tycker och menar vad den säger. Men det känns sorgligt att denna höger ska företrädas av ett parti som för inte så länge sedan var ett folkrörelseparti med anspråk att företräda småfolket mot överheten.

Lars Ohly

Partiledare Vänsterpartiet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN