ÅSIKT

”Det verkar som om de ringer första bästa kille”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

SVT-profilerna Stina Dabrowski och Ylva Hällen svarade på läsarfrågor om ”gubbväldet” på SVT

Kakan77: SVT har ju supertunga kvinnliga programledare för nyheter och samhälle, till exempel Agenda och Aktuellt. Är inte det typ hundra gånger viktigare än vem som leder underhållningsprogram?

Stina Dabrowski och Ylva Hällen: Nej det är lika viktigt att det finns förebilder inom alla genrer. Och det är på nöjet som pengarna finns!

Stina G: Varför duckar SVT:s ledning så i denna fråga? De säger ju inget alls!

Stina Dabrowski och Ylva Hällen: Programchefen Annie Wegelius har svarat lite beklagande, men de skäms nog helt enkelt och har inga bra svar att komma med.

Ior: Vilket ansvar har kvinnorna själva i det här? Min erfarenhet är att det är svårare att få kvinnor att tacka ja till tunga uppdrag, att de inte riktigt vågar.

Stina Dabrowski och Ylva Hällen: Vi har absolut ansvar, kvinnor är uppfostrade att inte ta för sig, inte ta plats. Men det finns många kvinnor som VILL, men som inte fått frågan. För övrigt tycker vi att alla tjejer ska spotta upp sig.

Mauritz: Hur söker SVT efter programledare? Det måste ju vara lite upp till tjejerna själva också, att höra av sig.

Stina Dabrowski och Ylva Hällen: Ylva  har hört av sig, fick efter någon månad ett avmätt svar att de inte behövde någon. Men som förra svaret: visst ska tjejer bli tuffare!

Erik: Hur kommer det sig att man nöter på så länge med samma kända namn? Det verkar svårt för nya profiler att komma fram.

Stina Dabrowski och Ylva Hällen: Vi ska nog inte kasta ut de välkända profilerna, de gör sitt jobb bra men en större öppenhet för nya ansikten skulle tv må bra av.

Skumt: Hur objektivt blir det om fyra kvinnor står och pratar om detta? Varför får aldrig män ha en åsikt i dessa jämställdhetsfrågor? Jämställdhet på kvinnors regler eller vadå?

Stina Dabrowski och Ylva Hällen: Det var en skum fråga... Du har rätt i att det hade varit kul med en manlig debattdeltagare också men de vågade inte. Redaktionen försökte förgäves få ansvariga att ställa upp - men vi hade gärna haft killar med! Obs att denna fråga inte är killarnas fel, utan chefernas.

Elin: Stina och Ylva – har ni själva märkt av att ni behandlas annorlunda än manliga kollegor?

Stina Dabrowski och Ylva Hällen: Ylva jobbar på Bolibompa, den enda avdelningen på SVT där det råder jämställdhet i praktiken. Stina tänker att det kanske är lite fler gubbar med flint i rutan, än kvinnor med rynkor...

HJO: Hur går det egentligen till när programledarplatserna fördelas? Har SVT auditions?

Stina Dabrowski och Ylva Hällen: Det varierar. Vi har båda varit med på auditions men ofta verkar det som om man bara ringer första bästa kille.