”Mina vänner i New York pratar mest om ekonomi”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Åsa Petersen: Mest betydelsefulla händelsen senaste tio åren varken 11 september eller Irakkriget
DEBATT Ovanför sängen i mitt gästrum på Upper West Side hänger en målning av tvillingtornen som sträcker sig mot himlen. Det är praktiskt taget den enda påminnelse om tioårsdagen av den 11 september jag skulle få om jag inte såg på tv och läste tidningar. Ändå umgås jag uteslutande med amerikaner dessa dagar i New York. De befann sig på Manhattan när tvillingtornen föll och de var överlyckliga häromåret när Usama bin Laden dödades.
Hur är det möjligt att terrorattacken gör sig så lite påmind i mina New York-vänners liv? När vi pratar om samhället kretsar samtalet mest kring ekonomi. De vill veta hur det står till med Europa egentligen. Om min världsdel kommer att gå under i skuldkrisens spår.
Jag tänker att det måste vara jag som ställer fel frågor eller inte lyssnar tillräckligt noga. Visst måste minnet av 9/11 vara ständigt närvarande i New York exakt tio år efteråt? Så läser jag ledaren i New York Magazine, skriven av den erkända redaktören och krigskritikern Frank Rich, och förstår bättre vad det är jag upplever.
Han menar att tre händelser under 2011 kan sammanfatta det gångna årtiondet. För det första bin Ladens död. För det andra den historiska sänkningen av USA:s kreditbetyg. För det tredje när talibanerna sköt ner en helikopter och dödade 22 amerikanska soldater, varav flera var med och tog bin Laden.
Dessa tre händelser hör samman, skriver Rich. Dagarna efter den 11 september 2001 såg Amerika ut att bli en starkare och mänskligare nation. Människor slöt sig samman i solidaritet med terrorns offer, i försvar för demokratin och friheten. Men Bushadministrationens krigshetsare kidnappade snabbt arvet efter 9/11 för att kunna anfalla Irak. Ett land som inte ens var inblandat i attackerna.
Kriget mot terrorismen tillät ingen pluralism. Stödde du inte Vita Huset var du på terroristernas sida. Uttrycket ”antingen är du med oss eller mot oss” har aldrig varit mer giltigt.
Rich menar att den mest betydelsefulla händelsen under de senaste tio åren inte är 9/11 eller Irakkriget, utan plundringen av den amerikanska ekonomin som genomfördes av makthavarna i Washington och på Wall Street. ”Vi var så upptagna med hoten utifrån att vi inte såg hoten inifrån”, skriver han.
Bushadministrationen beskrev krigen i Irak och Afghanistan som helt kostnadsfria. En godtrogen allmänhet drog slutsatsen att om högre skatter inte behövs för att finansiera två krig, varför skulle höjda skatter alls behövas? De offentliga finanserna föll samman samtidigt som marknaden fick vara hur girig som helst. Resultatet blev finanskraschen 2008.
Ur det perspektivet är det förståeligt att ekonomiska kriser, snarare än terrorattackerna, står i centrum för den amerikanska samhällsdebatten. Krigshetsen efter 9/11 urholkade den gemensamma välfärden. Detta arv har George Bush lämnat till Barack Obama. Han har den svåra uppgiften att rädda den amerikanska ekonomin och att återupprätta människors ansvar för varandra – samtidigt som krigspolitiken fortfarande suger ut de offentliga finanserna.
Terroristerna har inte vunnit. Usama bin Laden är död och Al Qaida kraftigt försvagat. Men inte heller har den amerikanska befolkningen vunnit i frihet, demokrati eller välfärd. ”Vår ekonomi och vår politik är sönder”, skriver Frank Rich.
De enda riktiga vinnarna efter 9/11 verkar hittills vara de reaktionära amerikanska krafter som inte vill ha någon gemensamt finansierad välfärd över huvud taget. Amerikas fattiga betalar det otvivelaktigt högsta priset för Usama bin Ladens attacker.
Åsa Petersen