Höj de rikas skatt och sänk för vanligt folk

Jonas Sjöstedt i slutreplik om klyftorna i Sverige

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vänsterpartiet förstår, till skillnad från den Löfven-liberala regeringen, att ett samhälle för alla inte blir till genom stora skattesänkningar för de rikaste, skriver Jonas Sjöstedt i en slutreplik om ökande klyfter i välfärdens Sverige.
Foto: TT
Vänsterpartiet förstår, till skillnad från den Löfven-liberala regeringen, att ett samhälle för alla inte blir till genom stora skattesänkningar för de rikaste, skriver Jonas Sjöstedt i en slutreplik om ökande klyfter i välfärdens Sverige.

DEBATT

SLUTREPLIK. Wallenbergsfärens maktbolag Investors styrelse föreslår just idag en höjd utdelning till sina aktieägare. Det går bra för Sveriges rikaste, men i den överenskommelse som den nya Löfvenregeringen gjort med C och L finns inte tillstymmelse till försök att beskatta varken de stora bolagsvinsterna, förmögenheterna eller bankerna.

Reformer för ökad jämlikhet lyser tvärtom med sin frånvaro. Detta samtidigt som Oxfam i sin senaste rapport visar hur det skadar våra samhällen när de rikaste drar ifrån oss andra.

Ohälsan ökar, skolresultaten sjunker, otryggheten ökar.

Vi har skarpa förslag för att välfärden ska gå att lita på, för att göra om pensionssystemet i grunden

Det finns bara ett enda parti i Sveriges riksdag som man kan lita på när det gäller att kämpa för rättvisa och jämlikhet – Vänsterpartiet. Att vi släppte igenom regeringen Löfven handlar enbart om att alternativet hade varit värre; en ren högerregering med Åkesson styrande i baksätet.

Vänsterpartiet kommer att göra allt vi kan under den här mandatperioden, som alltid, för att hindra att Sverige dras isär. Vi är vågmästare i riksdagen och det kommer att märkas. Vi har skarpa förslag för att välfärden ska gå att lita på, för att göra om pensionssystemet i grunden, för att vi alla ska ha råd med bra tandvård.

Vänsterpartiet är också det enda partiet som vill införa en skatt på de stora förmögenheterna och vi vill ha en röd skatteväxling som innebär sänkt skatt för vanligt folk och höjd skatt för Wallenbergs aktieägare.

Vi förstår, till skillnad från den Löfven-liberala regeringen, att ett samhälle för alla inte blir till genom stora skattesänkningar för de rikaste.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE