ÅSIKT

Att förbjuda sms-lån hjälper inte de unga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

REPLIK: Marcus Lindström, Folkia

För att skydda unga personer från att hamna i Kronofogdens register föreslår Carina Moberg och Eva Sonidsson (6 augusti) att lån inte ska kunna betalas ut samma dag som ansökan görs. Mycket hedervärda skäl men vi på Folkia undrar om författarna gjort sin läxa helt och hållet.

Till att börja med skulle vi vilja dela med oss av intressant fakta. Folkia är den största aktören som erbjuder Mikrolån. Vår genomsnittskund är 35,8 år gammal, kanske ungdomlig i sinnet men definitivt vuxen. Att lägga band på en hel bransch skulle alltså i första hand inte hjälpa unga, utan i stället drabba vuxna. Vuxna personer som har ett behov, gör en bedömning av utbudet på marknaden och sedan fattar ett vuxet beslut.

Något som visat sig skilja personer som tar Mikrolån från andra personer är att de som tar Mikrolån har ett litet behov, och söker en liten lösning för det behovet. Frågan är då varför storbankerna inte vill låna ut små belopp, och därför sätter minimigränser för lån. Ett sätt att se på saken är alltså att vi utnyttjar de svaga. Ett annat sätt att se på saken är att vi hjälper personer som inte får hjälp någon annanstans. De får den hjälp de behöver, inte mer än de behöver utan precis vad de behöver.

Moberg och Sonidsson vet att kreditprövning snabbt skulle sortera bort ungdomar som redan har obetalda skulder hos kronofogden. Vilken tur, då kan vi stryka den punkten på listan direkt, för så vitt vi vet finns ingen bank, finansbolag eller annan långivare som inte gör kreditupplysning. Folkia till exempel köper kreditupplysningar från D&B, Sergel och UC.

När det kommer till vad dessa lån används till visar våra undersökningar att konsumtion endast utgör en mycket liten del. Till största delen handlar det om att klara av en tillfällig svacka i ekonomin. Det kan vara en diskmaskin som gått sönder, ett oplanerat tandläkarebesök eller en lön som inte utbetalats på rätt datum. Saker som skulle kunna hända oss alla.

Ser man till anledningen till varför folk hamnar hos Kronofogden är den med marginal största orsaken Trafikförsäkringsföreningen. Nummer två är Telia, följt av Tele2 och CSN.

Så när vi ändå viftar med den fina förbudsflaggan, kanske skulle vi passa på att förbjuda bilköp, högskolestudier och mobiltelefoner på en gång?

Nej, låt oss göra som Kronofogden föreslår och satsa på utbildning i stället!

Marcus Lindström

Marknads- och försäljningschef

Folkia AB