ÅSIKT

"30 sekunder i TV4 kan göra oersättig skada"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Svante Thorsell: En enig journalistkår har upprörts över TV4:s mediala våldtäkt på den före detta narkomanen, numera moderata politikern Erica Lejonroos

Gunnar Ohrlander i Aftonbladet menande att det var ett "gangsterknäck" och på Googles finns flera hundra träffar i ämnet. Den 2 juni är det huvudförhandling och då avgörs vem som har hedern i behåll.

Strax efter valet 2006 tyckte sig TV4 ha det stora moderata scoopet efter Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilo', som just tvingats abdikera. TV4 hade hittat Erica Lejonroos, en fd kriminell, som trots stora motgångar under femton år byggt sig en ny plattform och skaffat sig utbildning. Hon var nominerad att av moderaterna utses som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg. Det var då TV4 basunerade ut att hon som nyttillträtt kommunalråd låtit föreningen KRIS, Kriminellas Revansch i samhället, betala hennes tandvård. Hon hade minsann beviljat sig själv och en annan styrelseledamot drygt 60 000 kr för tandvård, hette det. Pengar som skulle gå till utsatta kvinnor istället, menade TV4 i inslaget.

Nästan alla faktauppgifter var felaktiga. Hon var inte kommunalråd, hon var inte med i någon styrelse och hon har aldrig beslutat något om tandvårdsmedel till sig själv.

Trots det uppenbara, trots två fällningar i Granskningsnämnden och pågående tryckfrihetsmål där rätten snart skall hålla huvudförhandling medger TV4 i målet inte en enda felaktighet i publiceringen.

Jag har ensam företrätt Erica Lejonroos. På hennes motsida har uppträtt fem TV4- jurister och jag anar två framstående rådgivare inom yttrandefrihetsrätten om än i statlig tjänst som ruskar i ridån.

Senare förstod jag att den som i hemlighet hade hand om TV4:s sak var den välkände jurist/journalisten Trond Sefastsson. Juristkockarna kom och gick. Till och med TV4 reportern Jonas Gummesson, anlitades som privatspanare och dammsög marknaden på bevisning och förmenade sig ha uppdraget "att ta reda på sanningen i alla parters intresse", jo,jo.

Först vid domstolens dörr anlitades advokat; advokaten Lars Viklund. Sedan denne i media medgav förtalsbrottet sparkades han från uppdraget. Det nya ombudet medgav tvärtom inte något av det Viklund och ansvarige utgivaren Anne Lagercrantz gjort. Nyligen återkom advokaten Viklund som revalverat ombud. Om Viklund idag ångrar vad han medgivit för sin klient får vi snart veta i rättegången?

Det som gör fallet Lejonroos unikt är att hon genom publiceringen igen utpekades som brottslig och klandervärd. Hon har imponerat och blivit en betrodd samhällsmedborgare. Lejonroos är ingen pamp eller makthavare. Hennes politiska meriter var ett uppdrag i en kommunal barn- och ungdomsnämnd när hon till mångas förvåning, kanske t o m sin egen, nominerats till kommunalrådsposten. Hon har inte som makthavare i allmänhet muskler och resurser att via media komma till tals för egen maskin. Hon är känslig, med sin bakgrund till och med känsligare än den normale medborgaren. TV4 vill med sin publicering knuffa henne tillbaks till det träsk varifrån hon kom. Den skada hon har tillfogats är stor.

Målet handlar inte om Erica Lejonroos förlorade heder – det handlar om TV4:s förlorade heder i ett stim av händelser under senare år där varumärket TV4 solkas av missmanagement och felbedömningar.

Det krävs av stora media att de bygger förtroenden och rättar där det gått fel – inte klandrar, förnedrar och skadar och tjurigt står fast vid det orätta. TV4 ger här yttrandefrihetens fiender – de är tyvärr många till och med i riksdagen – argument för att minska denna frihet.

TV4:s ansvarige utgivare Anne Lagercrantz kan ådömas ett straff. Förmodligen inte fängelse – bara böter. Erica Lejonroos kan aldrig bli fullt kompenserad. Mikael Persbrandt fick 50 000 kronor och Gudrun Schyman fick 75 000 kronor. Svensk skadeståndsrätt har inte den rätta förståelsen för värdet av en förlorad heder och ett förlorat jobb.

Ett reklamblock i TV4 kl 19.00 en vardag kostar ca tre miljoner kr.

Det kan göra nytta för tre miljoner kr. Ett förtalande yttrande i TV4 på trettio sekunder kl 19.00 kan göra skada för tre miljoner kr.

SVANTE THORSELL