Debatt

Cancerforskaren: skippa solskyddet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Solen gör mer nytta än skada – sola helre kort stund utan faktor än länge med

Vår kosten innehåller en låg halt av D-vitamin, svenskens viktigaste D-vitaminkälla är därför den som bildas i huden när vi exponeras för solljus. Under vinterhalvåret, när soltimmarna är få och solen står lågt i Sverige, sker i princip ingen D-vitaminproduktion från solljuset alls. Dessutom har vi mindre D-vitaminberikning av maten än exempelvis södra Europa. Majoriteten av landets befolkning har därför otillräckliga D-vitaminnivåer för en optimal hälsa – förrutom på sommaren då halterna stiger.

Ett flertal sjukdomar är vanligare ju längre norrut man tittar, jämfört med vid ekvatorn. Och vid flera av dessa har man konstaterat en koppling till låga D-vitaminnivåer. Bland dem finns hjärtinfarkt, diabetes, MS och även vissa cancertyper som tjocktarms-, bröst- livmoder- och prostata cancer.

Vi måste lära oss att leva i balans med solen.

De flesta kvinnor som solar använder solkräm, och mer än var femte gör det för att kunna sola längre. Rådet att man ska smörja sig tolkas fel. Anledningen till att solkrämsanvändande är en etablerad riskfaktor för cancerformen malignt melanom är sannolikt att många smörjer sig för att kunna vara ute lägre i solen. Risken är att folk invaggas i falsk trygghet.

Sannolikt är det bästa för hälsan en daglig kortare solexponering av bar hud, mitt på dagen, utan solkräm – men så pass kort tid att man inte bränner sig. Kavla upp ärmarna och ta lunchkaffet i solen! När du fått din dos klär du på dig eller sätter dig i skuggan.

Vårt förslag baseras på nya förslagen till engelska Sunsafe-riktlinjerna.

Riskerna med för mycket sol är vi är alla överens om. Översolning är skadligt och skall undvikas, det gäller speciellt att undvika att bränna sig. Rödhåriga, de med många födelsemärken, och yngre skall vara extra försiktiga.

Kännedom om hälsoriskerna med för lite sol är mindre känt, men kan ha en stor negativ påverkan på vår hälsa. Sannolikt gäller det svenska uttrycket ”Lagom är bäst”.

Pelle Lindqvist
Docent Överläkare
Kvinnokliniken Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge
Håkan Olsson
Professor Överläkare
Onkologen Universitetssjukhuset Lund

Publisert: